Cartofii copți cu ricotta și somon afumat ar putea fi o variantă perfectă pentru una dintre mesele tale. Iată cum se prepară rețeta...
Ingrediente
2 cartofi (medii)
100 gr ricotta
60-70 gr somon afumat
1/2 ceapă roşie mică (ceapă de apă)
1/2 lămâie
1 linguri ulei de măsline extravirgin
sare, piper negru
Cum se prepară
Cartofii se spală bine şi se coc în coajă, la 180 C. Durează cam 1 oră pentru cartofii nu foarte mari. Sunt gata când îi înţepaţi cu furculiţa şi aceasta intră uşor în ei. Se scot din cuptor şi se lasă să se răcească. Cartofii pot fi copţi cu 3-4 zile înainte.
Asamblare: se începe cu ceapa. Se taie pe tocător solzişori subţiri. Se presară cu sare, se masează un pic şi apoi se lasă până e nevoie de ea.
Următoarea e ricotta: se pune într-un bol mic şi se freacă bine cu sare după gust. Acum, dacă doriţi şi aveţi, puteţi adăuga şi verdeaţă tocată (mărar, pătrunjel, chives).
Se taie somonul fâşii subţiri. Se taie cartofii în două pe lungime. Se presară cu puţină sare. Se întinde câte o lingură generoasă de ricotta pe partea tăiată. Se aşază cartofii pe platoul de servire, cu ricotta în sus. Se împarte somonul pe ricotta. Se presară ceapă peste somon. Stoarceţi cu suc de lămâie peste fiecare cartof. Râşniţi piper negru deasupra. Picuraţi uleiul peste cartofi. Serviţi simplu sau cu salată verde dreasă cu lămâie alături.
BONUS: Brioșe cu vișine: Cea mai bună rețetă. Le poți prepara chiar și de Sfinții Mihail și Gavriil
Ingrediente
- 200 g vișine fără sâmburi
- 200 g făină
- 150 g zahăr pudră
- 2 ouă
- 120 g unt
- 125 ml iaurt grecesc bine scurs
- un plic de praf de copt
- un praf de sare
- 3 linguri de zahăr pentru vișine
- 30 g de făină pentru vișine
Cum se prepară
Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade. Vișinile spălate și curățate de sâmburi se scurg bine și se presară cu cele trei linguri de zahăr și se lasă deoparte. Se mixează ouăle împreună cu zahărul pudră, apoi se adaugă făina, praful de copt, praful de sare, iaurtul și untul topit, scrie retetepractice.ro. Se amestecă foarte bine.
Formele pentru brioșe se tapetează cu foițe de brioșe sau se ung bine cu unt și se umplu pe jumătate cu compoziția obținută. Vișinile se tăvălesc prin făină (pentru a nu se lăsa la copt) și se adaugă peste compoziția din forme. Se pun la cuptor pentru 20 de minute sau până trec testul scobitorii.
Citește și:
Gogoși pufoase. Rețeta clasică pe care o preparau bunicile noastre
Ingrediene
- 450g făină
- 200ml lapte
- 1 ou
- 50g unt topit
- 3 linguri zahăr
- 1 pliculeț drojdie uscată (7g)
- 1 esență lămâie
- 1 esență vanilie
- zahăr pudră
- ulei pentru prăjit
- făină pentru blatul de lucru
- prosoape de hârtie
- un pahar rotund pentru decupare gogoși
Cum se prepară
Încălzește ușor laptele, adaugă zahărul și amestecă până la dizolvarea completă a acestuia. Varsă drojdia uscată peste laptele îndulcit și las-o câteva minute până când se hidratează și începe să crească. Cât timp se hidratează drojdia, varsă jumătate din cantitatea de făină într-un bol larg, potrivit paginidebucate.ro.
Peste făină adaugă un praf de sare, oul, untul topit și esențele. Poți să adaugi, în loc de esențe, coajă rasă de lămâie sau portocală, cât și pliculețe de zahăr vanilat. De asemenea poți adăuga orice fel de esențe dorești, în funcție de preferință. Amestecă ușor, apoi adaugă laptele în care ai dizolvat drojdia.
Omogenizează bine compoziția și adaugă restul de făină câte puțin, până când obții un aluat ușor lipicios, moale, dar care poate fi modelat. Este important ca aluatul să rămână molatec, deoarece gogoșile vor crește frumos, vor fi pufoase și aerate. În funcție de tipul făinii, dar și de mărimea oului este posibil ca aluatul să nu înghită toată făina. Cel mai bine este să o adaugi treptat și să te oprești atunci când aluatul devine prea dens.
Acoperă bolul și lasă aluatul pentru gogoși la crescut până când își va dubla volumul. Alege un loc călduț, ferit de curenți de aer, însă nu-i forța creșterea punându-l lângă o sursă de căldură directă. După ce aluatul pentru gogoși pufoase a crescut, varsă-l pe blatul de lucru bine înfăinat și întinde-l ușor, cât să aibă o grosime de aproximativ 1 cm. Cu ajutorul unui pahar cu gura rotundă decupează gogoșile. Restul de aluat ce rămâne după ce ai decupat prima tură de gogoși, îl frămânți ușor și îl întinzi din nou, apoi formezi a doua tură de gogoși. Procedezi în acest fel până când termini aluatul pentru gogoși.
Lasă gogoșile proaspăt formate la dospit pentru încă 20 de minute. În acest timp vor crește din nou. Într-o tigaie largă, cu fund dublu, pune uleiul la încins și prăjește gogoșile pe amble părți până când se vor rumeni frumos. Lasă focul mic în timpul prăjirii, să nu se ardă. Scoate gogoșile pe o farfurie tapetată cu prosoape de hârtie apoi pudrează-le cu zahăr pudră.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News