Cartofii fierți în crustă de sare cu mujdei picant sunt un deliciu. Pe cât de simplă e rețeta, pe atât de gustos e preparatul.
Ingrediente
1kg cartofi mai mici
2 linguri sare de mare (cca 30 gr)
Mujdei picant
5 căţei de usturoi
1 lingura cu vârf ardei iute măcinat în ulei
1/2 ardei gras copt (opţional; se va folosi dacă pasta de ardei iute este super iute)
1/2 linguriţă chimion măcinat
3/4 linguriţă boia afumată
puţină sare grunjoasa
50 ml ulei măsline
1-2 linguriţe oţet de sherry (sau de vin roşu)
Vezi și: Chiftele de post. Cel mai delicios preparat. Rețeta rapidă
Mod de preparare
Într-un mojar striviţi usturoiul cu puţină sare grunjoasa până obţineţi o pastă fină. Adăugaţi boiaua şi chimionul şi omogenizaţi. Adăugaţi ardeii iuţi măcinaţi şi amestecaţi cu linguriţa. Turnaţi încet ulei în timp ce amestecti până aveţi consistenţa unui sos care curge încet de pe linguriţă, scrie e-retete.ro. Dregeţi sosul cu oţet. Dacă lăsaţi sosul să stea măcar câteva ore la temperatura camerei, gustul de va îmbunătăţi.
Se spala bine cartofii și se aşează în oală. Se adăugă apă doar cât să-i acopere (800 ml apă). La această cantitate de apă se adaugă 30 gr sare de mare. Se aduce la fierbere şi apoi se dă focul la mic, să fiarbă încet. Când cartofii sunt fierţ, daţi focul la mare să se evapore mai repede apa de pe ei. Lăsaţi să fiarbă până apa s-a evaporat complet.
Vezi și: Musaca de post. Rețeta preparată cel mai des, în această perioadă
În acel moment daţi focul la mic şi mai lăsaţi cartofii în oală doar până crusta de sare se usucă. În acest timp întoarceţi uşor cartofii pe cealaltă parte ca să se usuce peste tot. După aprox. 5 minute coaja e uscată şi sarea cade uşor de pe ei dacă o frecaţi. Scoateţi cartofii din oala. Serviţi-i calzi cu mujdei picant sau/şi salsa verde. La servire frecaţi coaja cartofilor ca să cadă din sărea de pe ea. Lăsaţi doar atâta sare cât să vă placă gustul.
Vezi și: Supă falsă de pui. Rețetă de post delicioasă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu