Tuturor ne plac cartofii de la fast-food și dorim să-i facem exact și acasă. Dar, de obicei, suntem dezamăgiți: cartofi prăjiți acasă nu sunt la fel ca cei de la restaurantul preferat.
Majoritatea gospodinelor prăjesc cartofii într-o cantitate mare de ulei, pentru a forma o crustă crocantă. Dar, puteți face un preparat mai sănătos, eliminând uleiul din rețetă și folosind albușul de ou. Astfel, cartofii vor fi crocanți și gustoși, iar condimentele le vor da o notă picantă.
Ingredientele de care aveți nevoie:
cartofi - 5-7 bucăți;
albuș de ou - 2 bucăți;
sare,
boia măcinată,
piper negru și ienibahar măcinat.
Curățați cartofii și tăiați-i pai de cel mult 1 cm grosime. Bateți albușurile cu sare până se omogenizează. Adăugați condimentele. Puneți cartofii pai într-un castron adânc și adăugați albușurile bătute spumă. Amestecați.
O cină delicioasă, preparată dintr-un dovlecel și un cartof: o mâncare sățioasă și plină de vitamine
Scurgeți excesul de albuș din cartofi. Tapetați o foaie de copt cu pergament. Întindeți cartofii într-un strat subțire și uniform. Coaceți cartofii în cuptorul preîncălzit la 200-220°C, timp de 7-10 minute. Scoateți apoi hârtia de copt și lăsați cartofii în cuptor până se rumenesc. Poftă bună!
Rețeta de cartofi regali include file de pui, bogat în proteine, și brânză, bogată în calciu. Ingredientele se coc la cuptor, iar aroma lor îi va înnebuni pe vecini.
Ingredientele de care ai nevoie:
file de pui - 4 bucăți,
cartofi - 12 bucăți,
brânză - 500 de grame,
maioneză sau smântână - 150 de grame,
2 - cepe,
ulei vegetal - 2 linguri,
sare și piper după gust.
Se spală și se usucă fileul de pui, se curăță cartofii și ceapa. Ungeți o tavă de copt cu ulei și întindeți fileul de pui, care trebuie bătută pic înainte, ca să fie mai suculent. Se adaugă sare și piper după gust.
Ceapa se taie în rondele subțiri și pune deasupra pieptului de pui. Tăiați cartofii cubulețe și întindeți-i într-un strat uniform peste ceapă. Presărați brânză rasă deasupra cartofilor.
Urmează un strat de maioneză (sau smântână). Tava se dă în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cartofii regali se coc o oră și jumătate până se rumenesc. Poftă bună!
Cuptorul permite să gătim mese mai sănătoase, deoarece echilibrul de vitamine și minerale din alimente nu este perturbat în timpul procesului de gătire. Căldura păstrează vitaminele A, B, C, D, E și K. Datorită acestui fapt, cuptorul este considerat unul dintre cele mai sănătoase și sigure dispozitive de gătit. La urma urmei, atunci când folosiți cuptorul, alimentele devin mai hrănitoare.
La prima vedere, poate părea că este foarte simplu să prepari un piure de cartofi. Cu toate acestea, în realitate, nu este deloc așa. Respectând aceeași rețetă poți obține fie un piure delicios, fie o pastă cenușie cu o consistență de neînțeles.
Unele trucuri simple vă vor permite să gătiți piureul de zeci de ori mai bine. În primul rând, trebuie să știți că nu toate soiurile de cartofi sunt potrivite pentru piure. Unele soiuri ale acestei legume nu sunt deloc bune pentru a face piure, deoarece nu se fierb. Prin urmare, acordați atenție soiurilor de cartofi.
Răcește rapid pastele fierte, fără să le treci prin apă. Iată cum trebuie să procedezi
Dacă folosiți doar apă pentru a fierbe cartofii, piureul va avea un gust banal. Pentru a face cartofii incredibil de gustoși și fragezi, ar trebui să adăugați, în apă, lapte încălzit sau chiar smântână cu conținut scăzut de grăsimi.
Unele gospodine adaugă și puțin unt, pentru ca gustul piureului să rămâne proaspăt. Pentru 500 de grame de cartofi fierți ar trebui să luați cel puțin 100 grame de unt. Datorită untului, gustul cartofilor va bestial.
Dacă vrei să-i dai preparatului o aromă apetisantă, ar trebui să adaugi usturoi călit. De asemenea, pentru o textura aerisită, multe gospodine bat un ou crud în piureu.
Cartofii noi sunt mai bogați în nutrienți și vitamine, dar și substanțe care ne energizează. Coaja de cartofi protejează inima și sistemul vascular
Coaja cartofilor conține peste 50 de fitonutrienți cu efecte diverse asupra sănătății. O bună parte dintre aceștia sunt flavonoide, care protejează sistemul cardiovascular și inima. Vitaminele din complexul B, pe care coaja de cartofi o conține, protejează pereții arterelor și scad tensiunea arterială.
Clătite super delicioase din ananas. Încercați această rețetă și nu veți regreta
De obicei, cartofii sunt consumaţi prăjiţi sau cu diverse sosuri grele şi brânză. Renunţă la acest stil de alimentaţie, în favoarea legumelor în stare fiartă sau coaptă. Pentru a te bucura de toate beneficiile şi vitaminele cartofilor noi, consumă-i fierţi sau copţi. Evită să îi consumi cu multă sare sau cu sosuri grele, din smântână sau unt. Combină-i cu ulei de măsline şi salate simple din legume proaspete.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News