Cartofii expuşi în spaţiu timp de 180 de zile vor fi plantați în China. La ce se așteaptă cercetătorii

foto: Freepik
foto: Freepik

Tuberculii de cartofi care au stat pe orbita Pământului mai bine de jumătate de an vor fi plantați, experimental, în China.

O echipă de cercetători chinezi a inițiat un experiment de reproducere pentru 66.500 de minituberculi de cartofi, aceștia fiind transportați în spațiu la bordul vehiculului cu echipaj uman Shenzhou-16 și rămânând pe orbita Pământului timp de peste 180 de zile.

După ce tuberculii au germinat, au fost cultivați și transplantați. Directorul Centrului pentru Inovare Tehnologică din cadrul Xisen Potato Industry Co. Ltd, Zhang Linhai, coordonatorul proiectului, a declarat că se vor alege și evalua în continuare soiurile superioare. Această fază a proiectului implică selectarea și analizarea atentă a variantelor de cartofi pentru a identifica cele cu performanțe sporite, scrie China Daily.

Cum se face reproducerea în spațiu

Procesul de reproducere în spațiu implică expunerea tuberculilor sau a tulpinilor la radiația cosmică și la microgravitația din spațiu, cu scopul de a stimula mutații la nivelul genelor lor. Aceasta are ca rezultat crearea unor noi specii sau soiuri de cartofi cu caracteristici îmbunătățite, precum o perioadă de creștere mai scurtă, un randament mai ridicat și o rezistență sporită la boli.

Oamenii de știință de la centrul din comitatul Shangdu din Regiunea Autonomă Mongolia Inferioară din nordul Chinei intenționează să identifice soiuri de cartofi rezistente la sărurile din sol, cu randament sporit chiar și în condiții alcaline. În acest sens se va apela la tehnologii avansate de editare genetică, contribuindu-se astfel la îmbunătățirea genetică tradițională a culturilor de cartofi.

Este a doua oară când compania Xisen Potato Industry Co. Ltd. a expediat tuberculi în spațiu. În iunie 2022, 20.000 de tuberculi de cartofi selecționați de această companie au fost transportați către stația spațială chineză cu ajutorul rachetei lansatoare Shenzhou-14, revenind ulterior pe Terra după 182 de zile.

În 1987, China a efectuat prima sa expediere de semințe de culturi, inclusiv orez și piper, în spațiu, marcând debutul programului țării în ceea ce privește reproducerea plantelor în spațiu. În ultimele trei decenii, cercetătorii chinezi au desfășurat peste 30 de experimente în spațiu, implicând semințe de plante, răsaduri și tulpini, ajungându-se la cultivarea a aproape 1.000 de soiuri noi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel