Cartofii pe care nu ar trebui să-i mănânci: Devin otrăvitori. Intoxicația poate apărea mai ales în perioadele de penurie alimentară

Fotografie creată de Antara Verma, de la Pexels
Fotografie creată de Antara Verma, de la Pexels

În literatura medicală, există o situație care datează din 1979 despre un caz de otrăvire alimentară masivă care a dus la îmbolnăvirea a 78 de elevi în Marea Britanie... din cauza unor cartofi.

După cum a scris IFL Science, evenimentele au avut loc la o școală din sudul Londrei, după o vacanță. Un număr mare de copii s-au îmbolnăvit brusc cu simptome variind de la vărsături și diaree, febră și chiar comă, tulburări ale sistemului nervos și, în cazurile cele mai severe, „episoade de spasme convulsive”.

„Acești copii au prezentat și semne de colaps circulator periferic, chiar și atunci când deshidratarea a fost ușoară”, au scris medicii într-un raport de caz BMJ publicat în același an. Ei au raportat că s-a pierdut „puțin” sânge în scaunele copiilor.

Cauza bolii a fost identificată rapid: toți mâncaseră cartofi fierți cu aproximativ 14 ore mai devreme.

„Cartofii sunt o bază atât de comună în dieta occidentală, încât majoritatea oamenilor sunt surprinși să afle că sunt produsul unei plante otrăvitoare”, au scris medicii. „De fapt, tulpinile și frunzele cartofului conțin o serie de glicoalcaloizi, numite solanine, care sunt foarte toxici”, au adăugat ei.

Principalul pericol, însă, vine din consumul de cartofi după ce au înverzit, ceea ce s-a întâmplat în cazul din 1979. Atunci au fost folosiți niște cartofi încolțiți.

Din fericire, toți copiii și-au revenit după tratamentul din spital, deși unii dintre ei s-au simțit foarte rău și chiar au suferit halucinații în timpul spitalizării.

„Înverzirea și încolțirea apar atunci când tuberculii de cartofi sunt expuși la lumină sau depozitați în condiții nefavorabile, iar aceste procese sunt asociate cu producerea de alcaloizi”, au spus medicii în articolul lor, notează 20min.es.

„Din fericire, puțini oameni gătesc cartofi verzi sau încolțiți din cauza aspectului și gustului lor neplăcut, amar, așa că, în practică, intoxicația cu solanină pare a fi rară, cu excepția perioadelor de penurie de alimente”, au conchis aceștia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel