Casa Albă: Absența lui Biden la Summitul pentru Pace nu înseamnă o scădere a sprijinului pentru Ucraina

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby. Sursa Foto: Agerpres
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby. Sursa Foto: Agerpres

John Kirby, consilierul pentru comunicații de securitate națională de la Casa Albă, a declarat că participarea vicepreședintelui american Harris la Summitul Global pentru Pace în Elveția în locul președintelui Biden nu înseamnă un nivel mai scăzut de sprijin al SUA pentru Ucraina.

Kirby a afirmat că „nu a existat niciun alt lider în lume care să fi susținut Ucraina mai mult și mai vehement decât Joe Biden", spune Kirby într-un briefing online pe 3 iunie, potrivit European Pravda cu referire la agenția de știri Ukrinform.

Kirby a subliniat că faptul că SUA sunt reprezentate la conferința din Elveția de vicepreședintele Kamala Harris arată că sprijinul american pentru Ucraina rămâne neschimbat.

Consilierul a mai spus că nu există nicio altă națiune care să fi făcut la fel de mult pentru Ucraina, adăugând că SUA susțin Formula de Pace a Ucrainei.

Anterior, Casa Albă a anunțat că SUA vor fi reprezentate de vicepreședintele Harris și consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan la Summitul Global pentru Pace în Elveția.

Ucraina spera până în ultimul moment ca summitul să fie frecventat de președintele american Joe Biden, care va fi ocupat cu evenimente pre-electorale în California în acel moment.

În total, 107 țări și organizații și-au confirmat participarea la summit.

Kamala Harris vine în locul lui Biden la Conferința de Pace din Elveția

Vicepreședintele american Kamala Harris va participa în locul lui Biden, a declarat Casa Albă luni.

Harris, care va fi însoțită de consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan la întâlnirea din Lucerna din 15 iunie, va „sublinia angajamentul administrației Biden-Harris de a sprijini efortul Ucrainei de a asigura o pace justă și durabilă."

„Vicepreședintele va reafirma sprijinul pentru poporul Ucrainei în timp ce acesta se apără împotriva agresiunii rusești în curs," a spus purtătorul de cuvânt al lui Harris, Kirsten Allen, într-o declarație.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a făcut presiuni ca Biden să participe la summit, afirmând că, dacă liderul american nu ar apărea, ar fi ca și cum ar „aplauda personal” pe președintele rus Vladimir Putin.

Kievul speră să câștige un sprijin internațional larg la întâlnire pentru viziunea sa asupra termenilor necesari pentru a pune capăt războiului Rusiei.

Însă summitul din Elveția se suprapune cu o strângere de fonduri în California, găzduită de starurile de la Hollywood Clooney și Julia Roberts, împreună cu fostul președinte Barack Obama, pentru campania de realegere a lui Biden împotriva lui Donald Trump.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel