Casa Albă își pierde răbdarea. Nicolas Maduro, somat să publice rezultatele scrutinului din Venezuela

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

"Răbdarea noastră şi cea a comunităţii internaţionale se apropie de sfârşit", declară purtătorul de cuvânt pe teme de securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden, John Kirby.

 

Casa Albă l-a avertizat miercuri pe preşedintele reales al Venezuelei, Nicolas Maduro, că "răbdarea" sa în ce priveşte publicarea rezultatelor detaliate ale scrutinului prezidenţial este pe punctul să se termine, în timp ce peste o mie de persoane au fost arestate în Venezuela în urma protestelor organizate de contestatarii preşedintelui Maduro, relatează agenţiile AFP şi EFE.

"Răbdarea noastră şi cea a comunităţii internaţionale se apropie de sfârşit", a declarat presei purtătorul de cuvânt pe teme de securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden, John Kirby. Aceasta le-a cerut autorităţilor electorale venezuelene să publice "rezultatele complete şi detaliate ale acestor alegeri, pentru ca toată lumea să le poată vedea".

Preşedintele Nicolas Maduro, aflat la putere din anul 2013 şi cunoscut prin poziţiile sale anti-americane, a fost reales duminică pentru un nou mandat, contestat de Washington şi de opoziţie, care revendică victoria candidatului său Edmundo Gonzalez Urrutia.

Consiliul naţional electoral a anunţat luni că Maduro a obţinut 51,2% din voturi, iar Urrutia 44,2%, în timp ce opoziţia susţine că acesta din urmă ar fi câştigat cu peste 70% din voturi, informează Agerpres.

Simpatizanţi ai opoziţiei au ieşit în stradă şi au loc proteste violente, soldate până în prezent cu un mort şi 77 de răniţi în rândul forţelor de ordine şi cu reţinerea a 1.062 de manifestanţi.

***

Nicolas Maduro, preşedintele Venezuelei, a câştigat un al treilea mandat cu 51% din voturi, a anunţat luni Consiliul naţional electoral, după numărarea a 80% din voturi, relatează Reuters şi AFP. Acest rezultat anunţat survine în contextul în care exit-poll-uri indicau o victorie a opoziţiei, precizează Agerpres.

Candidatul opoziţiei Edmundo Gonzalez a întrunit 44% din voturi, potrivit Consiliului naţional electoral. Asta deşi opoziţia a anunţat anterior ca are "motive de sărbătorit" şi le-a cerut susţinătorilor să continue să monitorizeze numărarea voturilor.

"Rezultatele nu pot fi ascunse. Ţara a ales în mod paşnic o schimbare", a afirmat Edmundo Gonzalez într-o postare pe platforma X, în jurul orei locale 23:00, înainte ca rezultatele finale să fie anunţate.
Cine este Nicolas Maduro 

Nicolas Maduro este un politician din Venezuela, care din 5 martie 2013 este șeful statului. S-a născut la Caracas în 23 noiembrie 1962, iar prima funcție importantă din stat pe care a ocupat-o a fost cea de Ministru al Afacerilor Externe al Republicii Bolivariene iar mai apoi a devenit vicepreședinte în 12 octombrie 2012. Acum este președintele țării, pentru a treia oară în urma acestor ultime alegeri prezidențiale.

Reamintim că în luna ianuarie a acestui an, autoritățile din Venezuela au arestat zeci de persoane, civili și militari, pe care i-au acuzat ”trădare de patrie” și ”conspirații” împotriva președintelui Maduro. Astfel, în total 32 de persoane, civili și militari, au fost arestate de autorităţile venezuelene, fiind acuzate de ”trădare de patrie” în cadrul a ”cinci conspiraţii” pentru asasinarea preşedintelui Nicolas Maduro, a anunţat atunci procuratura din Venezuela, potrivit AFP.

”Toţi deţinuţii au făcut mărturisiri şi au dezvăluit informaţii despre planurile împotriva majorităţii poporului venezuelean şi a societăţii democratice”, a declarat presei procurorul general Tarek William Saab.

Citește mai multe aici: Nicolas Maduro a câştigat un al treilea mandat de președinte al Venezuelei 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel