Oficialii de la Casa Albă au declarat că Israelul și Hamas sunt "mai aproape acum decât au fost vreodată înainte" de a ajunge la un acord de încetare a focului, în timp ce Benjamin Netanyahu s-a întâlnit joi cu Joe Biden pentru a discuta despre încheierea conflictului de nouă luni din Gaza.
Casa Albă susține că Israelul și Hamasul sunt foarte aproape de o încetare a focului. Discuțiile de la Washington au avut loc pe fondul unor turbulențe politice fără precedent în SUA și al presiunilor interne asupra prim-ministrului israelian pentru a salva zecile de ostatici care sunt încă ținuți captivi după atacul Hamas din 7 octombrie. Netanyahu urma să se întâlnească și cu vicepreședintele SUA, Kamala Harris, care o să îl înlocuiască pe Biden în calitate de candidat democrat pentru alegerile din noiembrie.
"Avem multe de discutat", a spus Biden când l-a întâmpinat pe Netanyahu în Biroul Oval. "De la un sionist evreu mândru la un sionist irlandezo-american mândru, vreau să vă mulțumesc pentru 50 de ani de serviciu public și 50 de ani de sprijin pentru statul Israel", i-a spus Netanyahu lui Biden la începutul întâlnirii lor.
Președintele i-a mulțumit lui Netanyahu și a menționat că prima sa întâlnire cu un prim-ministru israelian, Golda Meir, a avut loc în 1973, la scurt timp după ce a fost ales în Senat.
Occidentalii se aștepta ca Biden să facă presiuni asupra lui Netanyahu pentru ca acesta să se angajeze să respecte cel puțin prima etapă a unui acord în trei părți care ar prevedea eliberarea unor ostatici în schimbul unei încetări temporare a focului. Un înalt oficial al administrației a declarat că s-a convenit asupra unui cadru pentru acord, dar că "probleme serioase de punere în aplicare ... trebuie încă rezolvate".
"Nu mă aștept ca întâlnirea să fie un da sau un nu", a spus oficialul. "Este ceva de genul: 'Cum închidem aceste lacune finale?' ", a spus el.
La o conferință de presă în timpul întâlnirii celor doi lideri, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a declarat că lacunele din acordul de încetare a focului ar putea fi depășite. "Trebuie să ajungem acolo în curând", a spus el. "Suntem mai aproape acum decât am fost înainte. Ambele părți trebuie să facă compromisuri", a completat acesta.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matt Miller, a declarat: "Cred că mesajul părții americane în cadrul acestei întâlniri va fi că trebuie să finalizăm acest acord".
Mai mult de 39 000 de civili palestinieni au fost uciși în conflict, iar Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele lui Netanyahu pentru crime de război și crime împotriva umanității. Statele Unite nu recunosc jurisdicția acestei instanțe.
Era de așteptat ca Harris să se întâlnească separat cu Netanyahu, în timp ce își începe campania târzie pentru a-l înfrunta pe Donald Trump la scrutinul prezidențial din noiembrie. Vicepreședintele trebuie să își dovedească talentul de negociator într-unul dintre cele mai dificile conflicte din lume.
Ea a vorbit cu fermitate despre necesitatea unei încetări a focului și despre situația dificilă a civililor palestinieni în conflict Există posibilitatea ca ea să recâștige unii alegători democrați care consideră că administrația Biden a făcut prea puțin pentru a pune capăt conflictului sau pentru a limita vânzările de arme către Israel.
Harris - președintele Senatului - nu a participat miercuri la discursul lui Netanyahu în fața unei sesiuni comune a Congresului, dar a emis o declarație prudentă în care afirmă că absența sa nu ar trebui interpretată ca un boicot al evenimentului.
Un înalt oficial al administrației a declarat pentru Associated Press că "nu există nicio diferență între președinte și vicepreședinte" cu privire la Israel.
Joi, Harris a emis o declarație în care a condamnat cu fermitate protestatarii pro-Palestina care au demonstrat împotriva discursului lui Netanyahu la Washington.
Ea a declarat: "Ieri, la Union Station din Washington DC am asistat la acte josnice din partea unor protestatari nepatrioți și la o retorică periculoasă alimentată de ură. Condamn orice individ care se asociază cu organizația teroristă brutală Hamas, care a jurat să anihileze statul Israel și să ucidă evrei. Graffiti-ul și retorica pro-Hamas sunt abominabile și nu trebuie să le tolerăm în națiunea noastră".
Vicepreședintele a adăugat: "Condamn arderea drapelului american. Acest steag este un simbol al celor mai înalte idealuri ale noastre ca națiune și reprezintă promisiunea Americii. Nu ar trebui niciodată profanat în acest mod".
"Susțin dreptul de a protesta pașnic, dar să fie clar: antisemitismul, ura și violența de orice fel nu își au locul în națiunea noastră", a continuat Kamala Harris.
Netanyahu urmează, de asemenea, să se întâlnească cu Trump vineri, la reședința sa din Mar-a-Lago. Cei doi au avut o relație tensionată de când Netanyahu l-a felicitat pe Biden pentru victoria sa în alegerile din 2020, un vot care, a susținut Trump fără dovezi, a fost manipulat.
Netanyahu a promis o "victorie totală" în războiul din Gaza într-un discurs zgomotos ținut miercuri în fața unei sesiuni comune a Congresului, afirmând că există eforturi "intense" pentru aducerea ostaticilor acasă, dar oferind puține detalii cu privire la modul în care acest lucru va fi realizat.
Aproximativ 40 de parlamentari democrați - inclusiv fostul președinte al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi - au boicotat discursul, și doar jumătate dintre democrații din Congres au participat.
"Prezentarea lui Benjamin Netanyahu în Camera Reprezentanților astăzi a fost de departe cea mai proastă prezentare a oricărui demnitar străin invitat și onorat cu privilegiul de a se adresa Congresului Statelor Unite", a scris Pelosi pe X.
Mii de persoane au protestat pe străzile capitalei, atât grupurile pro-palestiniene, cât și cele pro-israeliene afirmând că Netanyahu se folosește de conflict pentru a-și acoperi propriile probleme politice de acasă.
În timpul discursului, acesta nu a menționat nici măcar o dată cuvântul "încetare a focului" sau negocierile cu Hamas, ci a solicitat livrări accelerate de arme americane pentru "a ne ajuta să terminăm treaba mai repede".
"Nu mă voi odihni până când toți cei dragi lor nu vor fi acasă. Pe toți. În timp ce vorbim, suntem angajați activ în eforturi intense pentru a asigura eliberarea lor și sunt încrezător că aceste eforturi pot avea succes. Unele dintre ele au loc chiar acum. Vreau să îi mulțumesc președintelui Biden pentru eforturile sale neobosite în numele ostaticilor și pentru eforturile sale față de familiile ostaticilor, de asemenea", a declarat Netanyahu în timpul discursului.
Nu este clar dacă decizia recentă a lui Biden de a-și încheia campania prezidențială îi va permite să folosească o influență mai mare pentru a-l convinge pe Netanyahu să semneze un acord.
"Cadrul acordului există în principiu", a declarat un înalt oficial al administrației. "Există unele probleme foarte serioase de punere în aplicare care trebuie încă rezolvate și nu vreau să subestimez dificultatea acestora ... Avem nevoie de unele lucruri din partea Hamas și de unele lucruri din partea israeliană și cred că veți vedea cum se vor desfășura lucrurile aici în cursul săptămânii viitoare", a concluzionat oficialul, potrivit The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu