Casa Albă, mesaj ferm despre o întrevedere a lui Biden cu noul preşedinte al Iranului

Pixabay
Pixabay

Preşedintele SUA, Joseph Biden, nu intenţionează să aibă în viitorul apropiat vreo întrevedere cu noul său omolog din Iran, Ebrahim Raisi, a anunţat luni seară Casa Albă, notând că liderul suprem al Iranului şi principalul decident rămâne ayatollahul Ali Khamenei.

În momentul de faţă, nu există niciun plan al preşedintelui Joseph Biden de a se întâlni cu noul său omolog din Iran, a declarat Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, citată de agenţia Reuters.

Principalul lider al Iranului rămâne ayatollahul Ali Khamenei, a subliniat Jen Psaki.

A fost finalizată a şasea sesiune a negocierilor multilaterale privind relansarea Acordului nuclear iranian. "Vom vedea în ce direcţie ne îndreptăm", a subliniat Jen Psaki.

Preşedintele-ales al Iranului, Ebrahim Raisi, a declarat, luni, că nu intenţionează să aibă vreo întâlnire cu omologul său american, Joseph Biden, şi nici să poarte negocieri pe tema programului balistic sau a susţinerii acordate grupurilor islamiste.

Administraţia Joseph Biden vrea să ajungă la o înţelegere cu Iranul în sensul relansării Acordului nuclear în cele şase săptămâni rămase până la instalarea noului preşedinte iranian, a afirmat un oficial de la Washington citat de site-ul Axios.com. "Ar putea fi îngrijorător dacă negocierile vor continua până la începutul lunii august. Dacă nu avem un acord până la instalarea noii administraţii din Iran, cred că vor apărea probleme grave asupra atingerii acestui obiectiv", a declarat oficialul american, sub protecţia anonimatului. Rafael Grossi, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), a avertizat însă că "va fi necesar să fie aşteptată instalarea noii administraţii de la Teheran" pentru a ajunge la un acord în domeniul nuclear, relatează Mediafax.

Statele Unite şi Iranul poartă negocieri în mod indirect pe tema relansării Acordului nuclear din 2015

La negocierile de la Viena participă reprezentanţii Iranului, Statelor Unite, Uniunii Europene, Germaniei, Franţei, Marii Britanii, Rusiei şi Chinei.

Iranul a intensificat activităţile nucleare în contextul retragerii Statelor Unite din Acordul atomic din 2015. Relaţiile dintre Statele Unite şi Iran sunt tensionate, din cauza programului nuclear iranian şi a activităţilor balistice. Washingtonul este nemulţumit de influenţa Iranului asupra unor ţări din Orientul Mijlociu. Fostul preşedinte Donald Trump a decis în 2018 retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni. Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania menţin Acordul atomic cu Iranul.

Preşedintele Joseph Biden a semnalat că Statele Unite ar putea reveni în Acordul nuclear iranian, însă a cerut clauze suplimentare, care să limiteze activităţile balistice iraniene şi influenţa regională a Teheranului.

Însă preşedintele Hassan Rohani a transmis că Iranul va reveni la respectarea în totalitate a angajamentelor asumate prin Acordul nuclear din 2015 doar dacă Statele Unite anulează sancţiunile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel