Casa Albă precizează că Statele Unite ale Americii nu vor accepta „noua normalitate” a Republicii Populare Chineze în strâmtoarea Taiwan.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate (NSC) de la Casa Albă, John Kirby, a declarat că SUA nu vor accepta încercările Chinei de a crea o „nouă normalitate” cu acțiuni militare agresive față de Taiwan.
În timpul unei conferințe de presă a Consiliului Național de Securitate de luni, un reporter a cerut răspunsul Casei Albe la desfășurarea de drone de către China în jurul insulelor din exteriorul Taiwanului în ultimele zile (citește AICI) și dacă administrația Biden consideră că acest lucru „crește tensiunea în zonă”.
Ca răspuns, Kirby a spus că nu poate confirma rapoartele despre dronele chineze din jurul insulelor exterioare ale Taiwanului, dar a observat că înainte, în timpul și după vizita președintelui Camerei SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, chinezii au încercat în mod continuu să „seteze o nouă normalitate”.
Exemplele enumerate de Kirby au inclus zborul peste linia mediană, navigarea peste linia mediană și rămânerea de partea Taiwanului „pentru perioade mai lungi de timp”, precum și exerciții navale în jurul Taiwanului. El a descris activitățile Chinei ca „încercarea de a crește tensiunea până la un grad încât să devină o nouă normalitate”.
Purtătorul de cuvânt al NSC u subliniat că „Nu vom accepta orice nouă normalitate pe care chinezii vor să o pună în aplicare”. Kirby a reiterat apoi aderarea consecventă a Washingtonului la politica „o singură China” și că nu sprijină independența Taiwanului.
Cu toate acestea, Kirby a fost ferm că nimic nu s-a schimbat cu obligația legală a SUA în temeiul Legii privind relațiile cu Taiwan, de a ajuta Taiwan să se apere „precum și să ne apere propriile interese de securitate națională în regiune”. El le-a reamintit reporterilor că SUA au trimis duminică (28 august) în strâmtoarea Taiwan crucișătoarele cu rachete ghidate din clasa Ticonderoga, USS Antietam (CG 54) și USS Chancellorsville (CG 62) (citește AICI).
Kirby a spus că SUA vor „continua să respecte dreptul internațional. Cu siguranță îi îndemnăm pe chinezi să facă același lucru”, scrie Taiwan News.
India a acuzat China de „militarizarea strâmtorii Taiwan”, într-un război de cuvinte în escaladare declanșat de o navă militară chineză care acostează într-un controversat port din Sri Lanka.
La începutul acestei luni, o navă de cercetare militară chineză a andocat în portul Hambantota din Sri Lanka pentru o săptămână. Analiştii spun că Yuan Wang 5 face parte dintr-un grup de nave chineze operate de Armata Populară de Eliberare care monitorizează lansările de sateliţi, rachete şi rachete balistice intercontinentale.
Andocarea Yuan Wang 5 a fost amânată cu câteva zile după ce India s-a opus, pe fondul temerilor că Beijingul intenționează să folosească portul ca bază militară. Ministerul de Externe al Chinei a declarat că nava efectuează cercetări maritime, în conformitate cu legislația și practica internațională, și nu va afecta „securitatea și interesele economice ale vreunei țări”.
Yuan Wang 5 a plecat în urmă cu o săptămână, dar în weekend, ambasada Chinei din Sri Lanka a acuzat India că folosește preocupările de securitate pentru a conduce „interferențe profunde de facto în suveranitatea și independența Sri Lanka” (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci