Urmărește emisiunea live


Casă dintr-un sat din România, locuibilă, la vânzare pentru 6500 de euro. O garsonieră se vinde cu 3500

foto olx
foto olx

România este o țară a extremelor. Dacă în marile orașe, cumperi 45 de metri pătrați de apartament cu peste 60.000 de euro, dincolo de bariera urbană, pe o casă cu teren trebuie să scoți din buzunar până-n 10.000 de euro. Uneori, chiar mai puțin decât ți-ai putea imagina. 

Alegeri prezidentiale 2024

O casă din Zalău, aflată pe un teren de 4300 de metri pătrați, a fost scoasă la vânzare cu doar 1800 de euro. În București, sunt apartamente pentru care atât plătiți pe un metru pătrat. În Calafat, județul Dolj, o garsonieră se vinde cu 3.500 de euro, arată Gândul

Pe un site de anunțuri, zilele acestea a fost scoasă la vânzare o casă cu două camere, aflată pe un teren de 600 de mp, la prețul de 6500 de euro, negociabil. 

Conform anunțului, casa se află într-un sat din județul Mehedinți, are două camere, două holuri, cămară, bucătărie de vară și de iarnă, grajd pentru animale și magazie pentru cereale. De asemenea, dispune de apă curentă. Deși necesită renovări, pentru cei mai puțin pretențioși, ar putea fi locuibilă imediat. 

Pe de altă parte, într-o altă Românie, nici locul de parcare nu-l plătești cu sumele mai sus amintite. Fiecare variantă are avantaje și dezavantaje, dar ruralul pare nu doar că se bucură de o popularitate crescută odată cu pandemia, dar și de dezvoltarea unor afaceri turistice autentic românești. Nu doar decorul relaxant, ce păstrează amintiri de altădată, atrage turiștii. Ei se bucură și de alimente sănătoase din grădină sau preparate de vecinii din sat, ceea ce face ca un nou sector turistic să fie pus pe picioare, în special de categoriile profesionale care acum pot munci de la distanță fără probleme și de românii întorși din diaspora. 

Pe de altă parte, urbanul oferă lux, aglomerație, agitație, dar și lejeritate, comoditate, precum și mai multe oportunități pentru cei care nu și-au găsit stabilitatea. Desigur, cu un cost destul de piperat. 

Cum calculezi valoarea reală a unei locuințe

Economistul Iancu Guda a explicat cum calculezi valoarea corectă a unui apartament.

”Se determină foarte simplu, în doar câteva secunde. Valoarea este importantă pentru a decide dacă prețul este corect. Un cumpărător înțelept decide să facă tranzacția atunci când prețul este mai mic sau egal cu valoarea, în timp ce vânzătorul dorește să obțină un preț cât mai mare. (...)

Unii manipulează și spun că valoarea nu este importantă când cumperi o proprietate imobiliară. Totuși, nu este adevărat. Investiția este importantă indiferent de scopul achiziției, este înțelept să știi pe ce ai dat banii, cât valorează. Motivul este foarte simplu: banii nu se obțin gratuit. Ai muncit, ai luat un credit și vei plăti dobândă sau ai pierdut multe alte oportunități de investiții. Întotdeauna este bine să știi valoarea imobilului. În al doilea rând, unii manipulează și folosesc reperul tranzacțiilor recente din zona unde este amplasat imobilul. Aceasta nu spune nimic despre valoarea pe termen lung a imobilului. Folosind această analiză relativă, o garsonieră medie era evaluată la 70.000 - 80.000 de euro în 2008, desigur, într-un mod total eronat. (...)

Unii vând iluzia că imobiliarele sunt cea mai bună investiție, pentru că prețul e în continuă creștere. Nu e adevărat, prețul variază în funcție de cerere și ofertă. 

Valoarea apartamentului depinde de cât produce imobilul respectiv, prin veniturile viitoare pe care le poate genera prin chiria încasată. Formula care trebuie folosită este foarte simplă: chiria lună x 12 luni x 15 ani - 20% (taxe, uzură morală).” a arătat Iancu Guda, la Digi24. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel