Casa Eliad a reintrat în circuitul bucureștean

CASA_ELIAD
CASA_ELIAD

Casa Eliad din Capitală a fost reintrodusă în circuitul bucureştean, după ce timp de un an s-au efectuat lucrări de consolidare şi reabilitare, informează Mediafax. Anunțul a fost făcut în cadrul unui eveniment de miercuri seară la care invitaţii au putut asculta confesiuni ale actorului

Lucrările de consolidare şi reabilitare a clădirii-monument istoric, situată în bulevardul Mircea Vodă, numărul 5, din Capitală, au debutat în aprilie 2011.  Valoarea contractului încheiat pentru reabilitarea Casei Eliad (consolidare, restaurare şi finisaje superioare, instalaţii sanitare, termice, electrice, ventilaţii, climatizare) a fost de 12.041.540,94 lei, inclusiv TVA, au declarat reprezentanţii Primăriei Sectorului 3. Finalizarea lucrărilor a fost sărbătorită miercuri seară de în jur de circa 200 de personalităţi, printre care și actorii Mircea Ivaşcu şi Mircea Albulescu, academicianul Răzvan Theodorescu, regizoarea Alice Barb, primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, ambasadorul Israelului în România, Dan Ben-Eliezer, dar şi reprezentanţi ai Ambasadei Chinei la Bucureşti.

Construită în anul 1789, Casa Eliad a găzduit de-a lungul timpului Facultatea de Medicină a Comunităţii Evreieşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Casa Raională de Cultură şi, din 1975, a devenit Casa de Cultură a Sectorului 3. Casa de Cultură Eliad este un monument istoric de categoria A - monument cu valoare naţională. Reintroducerea în circuitul bucureştean a clădirii-monument istoric Casa Eliad are loc la circa 150 de ani de când boierul Athanasie Eliad a reconstruit această clădire în forma actuală, după marele incediu din 1847.

Restaurarea clădirii, care are o suprafaţă de 1.100 metri pătraţi, s-a făcut în mai puţin de 12 luni. Înainte de reabilitare, Casa Eliad se afla într-un stadiu avansat de degradare, fiind în pericol de colaps. "Ne-am ocupat de consolidarea clădirii, de punerea ei în valoare, de restaurarea componentelor artistice originale (sobe, oglinzi)", a spus reprezentantul firmei de restaurare, Marius Gălbenuşă. Totodată, el a precizat că pentru prima dată au fost scoase la lumină bolţi de cărămidă de la 1789, de când clădirea a fost construită. Aceste ziduri erau îngropate în pământ şi au fost scoase la lumină odată cu consolidarea, putând fi admirate în prezent în subsolul clădirii. De asemenea, la subsol este amenajată o expoziţie, care cuprinde fotografii ale Casei aflată în diferite stadii de reabilitare.

În curtea din spatele Casei Eliad a fost construit un mic amfiteatru, în care pot fi organizate evenimente artistice. Potrivit lui Marius Gălbenuşă, în zona în care a fost realizat amfiteatrul, în anii 1960 funcţiona un cinematograf în aer liber.

Imobilul deţine calităţile urbanistice ale construcţiilor specifice celei de-a doua jumătăţi a secolului al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea, care reprezintă repere arhitecturale şi stilistice semnificative pentru Bucureşti. Clădirea, aşa cum se prezintă astăzi, a fost realizată în etape, începând din secolul al XVIII-lea - Casa Ogredeanu (1789), trecând prin incendiul din 1847, când a ars toată suprastructura realizată din lemn, rămânând în picioare doar pivniţele. Înainte de reabilitarea sa recentă, clădirea era foarte degradată din punctul de vedere al componentelor arhitectural-structurale, precum şi al finisajelor exterioare şi interioare, dar nu erau avarii majore la elementele structurale verticale, pe zone extinse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel