Casa poetului Adrian Păunescu din Copăceni, raionul Sângerei, a fost restaurată.
Criticul literar Daniel Cristea-Enache și poetul Flaviu Predescu au vorbit despre casa lui Adrian Păunescu din Copăceni, raionul Sângerei, Republica Moldova, locul în care s-a născut marele poet:
„Aș începe cu o informație, despre Adrian Păunescu. Casa în care s-a născut Adrian Păunescu, la Copăceni, raionul Sângerei, a fost reconstruită printr-un proiect al euro-regiunii Siret-Prut-Nistru și a fost inaugurată la sfârșitul lunii august: Această casă este mai mult decât un muzeu, este o cetate de apărare a ființei naționale, un zid care să ne apere de frigurile siberiene, spun autoritățile și cei care s-au ocupat de inaugurarea ei. Cum vezi acest eveniment, Daniel, și cum comentezi?“, a întrebat Flaviu Predescu.
„E foarte frumos, foarte nobil, că o asemenea casă, în care regăsim o secvență din viața lui Adrian Păunescu, așa cum ar trebui să se întâmple și cu casele altor scriitori importanți, a fost restaurată și îngrijită. Dacă facem o paralelă cu ce se întâmplă cu locuința lui Marin Preda, ce se întâmplă cu cea a lui Vasile Alecsandri sau Constantin Brâncuși, ne dăm seama că ceea ce s-a întâmplat acolo este absolut frumos și special“, a spus, la DC News, la emisiunea „De Ce Citim“ criticul literar Daniel Cristea-Enache.
Criticul literar Daniel Cristea-Enache a vorbit despre demersurile făcute de Adrian Păunescu, atunci când era parlamentar, pentru susținerea artiștilor români:
„Adrian Păunescu era tipul de om care avea generozitate absolut specifică și care îl distinge de cei cu care a fost, de multe ori, confundat, în mod nedrept, și anume cu Eugen Barbu și Corneliu Vadim Tudor. Ei erau temperamente și caractere diferite. În timp ce Corneliu Vadim Tudor se răfuia cu întreaga intelectualitate românească și înainte de 1989, dar și după 1989, cel mai adesea cu pseudonimul de Alcibiade, Adrian Păunescu, dimpotrivă, a fost un om care a încercat să ajute pe cât mai mulți dintre scriitorii contemporani lui. A făcut foarte multe pentru scriitorii români, la antipodul lui Corneliu Vadim Tudor. Deci, o apropiere între Adrian Păunescu și Vadim Tudor mie mie mi se pare profund nedreaptă.
Atunci când el era parlamentar și era președintele Comisiei de Cultură într-una din camerele Parlamentului, a avut un rol decisiv în votarea unei legi a Parlamentului prin care s-a obținut ceea ce s-a numit indemnizație de merit pentru scriitorii și artiștii foarte importanți din cultura română (...)“, a spus, la DC News, criticul literar Daniel Cristea-Enache (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu