EXCLUSIV  Casa lui Creangă de la Humulești, un fals? Casa autentică ar fi fost înlocuită de alta, adusă din sat

Casa lui Creangă de la Humulești nu ar fi de fapt casa originală în care a locuit povestitorul. Afirmația aparține unui specialist în turism din Capitală. Conform aceleiași surse, vechea bojdeucă ar fi fost fost înlocuită de una în stare mai bună din aceeași perioadă, adusă tot din Humulești și amplasată chiar pe locul fostei case peste care timpul a lăsat mari urme.

Găsirea unei case care să semene foarte mult cu vestita locuință a lui Nică nu ar fi fost o provocare chiar atât de grea, pentru că o mare parte din locuințele de la acea vreme erau foarte asemenătoare: materialele folosite erau aceleași, iar corpul format din trei spații: tinda, cămăra și camera de locuit.

Informația, bineînțeles nu este specificată de ghidul care te însoțește în turul casei de la Humulești.
Nici site-urile de specialitate nu menționează acest aspect. Wikipedia, de exemplu, specifică faptul că locuința a fost doar renovată:Construcția a fost restaurată în 1937 prin grija lui Nicolae Iorga. Alte restaurări s-au efectuat în: 1960, 1975, 1988. Cele mai importante reparații au avut loc în 1975, când a fost refăcut acoperișul și s-a înlocuit tavanul," se arată pe wikipedia. Lucrări de finisare și de întreținere au loc chiar și în prezent, la prispa casei. 

Conform datelor oficiale, casa lui Creangă de la Humulești a fost ridicată în anul 1830, iar până la prima lucrare de întreținere au trecut peste 100 de ani. De atunci, până în zilele noastre au mai trecut alți aproximativ 100 de ani. După cum putem observa, lucrări capitale de întreținere sunt necesare după o perioadă de maximum 15 ani.

Cum arată casa de la Humulești

Humuleștiul se află în imediata vecinătate a orașului Târgu Neamț. Casa îți atrage atenția încă din momentul în care treci pe stradă și poate ar fi chiar mai vizibilă, dacă locuința nu ar fi amplasată la aproximativ 40-50 de metri de drumul principal.

Partea cea mai impunătoare a construcției este reprezentată de acoperiș. La interior, încăperile sunt mai degrabă mici. Un element important de consemnat este spațiul foarte mic al camerei de locuit. Șocul este cu atât mai mare cu cât încerci să îți închipui cum ar fi putut familia lui Ion Creangă, formată din zece suflete să locuiască într-un spațiu atât de mic. Aici este momentul în care realizezi talentul de povestitor al lui Creangă: grămada de întâmplări și descrieri dintr-un loc pe care îl parcurgi în doar câțiva pași.

Turul poate dura între 40 de minute și o oră în funcție de interesul celor care ajung la casa povestitorului. Vizita se împletește cu explicațiile ghidului care citează din memorie și câteva fraze din Amintirile lui Creangă. 

Brandul Creangă, folosit și de privați

Vis-a-vis de casa povestitorului se află un muzeul tematic în aer liber dedicat personajelor din poveștile lui Ion Creangă. Așadar, turiștii care vor să își mai prelungească un pic șederea la Humulești pot vizita muzeul inedit, despre care aflăm că este o proprietate privată. În întreg spațiul sunt personaje celebre din Amintirile lui Creangă, dar și din alte opere ale povestitorului: Punguța cu doi bani, Fata babei și fata moșneagului, Ursul păcălit de vulpe și multe altele.
Ce-i drept, pentru vizitare se percepe o sumă modică de 2 lei pentru adulți și 1 leu pentru copii. În interior ai posibilitatea să faci câteva fotografii și să achiziționezi câteva produse populare.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel