EXCLUSIV  CASA REGALĂ SAUDITĂ relaxează wahhabismul?

In multitudinea de probleme existente pe la noi sau prin alte părți, a trecut neobservată o informație primită din partea unor oficiali saudiți (și preluată, pe alocuri, de către mass-media occidentală). E drept că informația se referă la restaurarea unor structuri arhitectonice de la începutul Islamului, structuri aflate pe teritoriul Arabiei Saudite, dar pentru cei care nu știu, în zona Orientului Mijlociu, departamentele ce se ocupă de cultură și educație au o cu totul altă importanță decît, să zicem, în România noastră. Mai exact, este vorba de unele structuri din Mecca și Medina, asociate în mod direct lui Mohammed - un număr de patru moschei vechi din Medina iar la Mecca Jabal-al-Nur (în traducere, Muntele de Lumină). Importanța se datorează faptului că religia islamică în Regatul Saudit este un sunnism wahhabit. Mai pe' al nostru înțeles, este o direcție foarte rigidă și care exclude orice formă care, după părerea lor, ar fi apropiată de idolatrie. Chiar și monumentele islamice sînt considerate de către wahhabiți a fi o îndepărtare de la forma pură a islamului. Comisia Saudită pentru Turism și Moștenire Culturală (SCTH) a anunțat în urmă cu aproape o lună că va începe o planificare de reabilitare a unor situri din perioada secolelor al VII-lea din Mecca și din Medina. Anunțul are și mai mare greutate dacă vom sublinia că proiectul este sprijinit de ASR Prințul Sultan bin Salman, fiu al Regelui Salman. Prințul, avînd gradul de colonel, este pilot de vînătoare, este absolvent al unui master în științe sociale și politice la Syracuse University, New York, și' a început cariera ca cercetător iar în anul 1985 a participat ca specialist, membru al echipajului (și de menționat, ca primul arab și musulman) la zborul navetei spațiale Discovery.

[citeste si]

Secta wahhabită are o legatură de mai bine de două secole cu Casa Regală Saudită iar acțiunea aceasta lăudabilă de reabilitare a monumentelor ne poate face să ne întrebăm dacă se pune problema unei slăbiri a acestei legături. Secta sunnită wahhabită se împotrivește nu doar creștinilor (care numără circa un milion și jumatate de suflete în Regatul Saudit, pe lîngă cele 25 milioane de musulmani) dar și șiiților, sufiților sau altor suniți (pe toți aceștia asemănîndu' i creștinilor prin respectul pe care șiiții sau alți suniți îl au pentru Mohammed, după cum noi îl avem pentru Iisus, simplist fiind spus). După anul 1920 mormintele familiei lui Mohammed au fost pur și simplu șterse de către wahhabiți. Aceeași înclinație către distrugere o regăsim în atentatele teroriste organizate de Daesh nu numai împotriva noastră, a creștinilor (din Europa, din Orientul Mijlociu sau din America) și a valorilor antice (vezi Palmyra) dar chiar împotriva unor moschei șiite sau altor locuri sfinte islamului (șiite sau sufite, în primul rînd) și distrugerea de către talibani a statuilor lui Buddha în Afganistan în 2001.

In mod neașteptat, Regatul Saudit a decis să nu mai accepte influența radicală wahhabită în ceea ce privește locurile sfinte. Posibil să fi fost și drept urmare a criticilor dure aduse Arabiei Saudite de către Iran, critici făcute acum ceva timp în ceea ce privește administrarea acestor locuri. Poziția Casei Regale Saudite în regiune este una de aliat tradițional al Statelor Unite, avînd relații și cu Israelul (lucru important) și de sprijinire a modernului. Relațiile pe care Regatul Saudit le' a avut cu Iranul s' au deteriorat după răsturnarea Şahului și chiar dacă Ahmadinejad a vizitat oficial Riyadh-ul, îmbunătățirea nu a durat prea mult iar noua alianță anunțată (și pare' se, de mai mult timp planificată) de către Erdogan nu anunță nimic bun în regiune.

Acțiunea aceasta de restaurare sprijinită de către Prințul Sultan Bin Salman și corecțiile aduse de către acesta Marelui Muftiu wahhabit au deranjat cu siguranță cercurile conservatoare care consideră și astăzi că Pămintul este un disc plat iar Soarele se învîrtește în jurul său. Rămîne de văzut cît de departe se va merge cu această destindere sprijinită clar de către Casa Regală care, în trecut, nu s' a sfiit să tempereze cercurile conservatoare wahhabite. Cu atît mai mult cu cît prezenta amentințare (locală și globală) a Daesh este de natură să ceară acțiune neîntîrziată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel