Eugenia Mucea, originară din județul Alba, secretara Casei Române de Cultură Getafe, are o contribuție semnificativă în ceea ce privește viața și activitățile fundației.
Casa Română de Cultura Getafe a fost înființată în primul trimestru al anului 2022, ideea a pornit de la un cetățean spaniol căsătorit cu o româncă, proiect în care i s-au alăturat alți patru români. Scopul a fost de a pune bazele un loc de întâlnire cu seva lor identitară, unde să pună în valoare, împreună, cultura, obiceiurile și tradițiile românești în Spania. Fondatorii și-au dorit să promoveze și să fie purtători ai universului cultural și artistic al României.
Obiectivele Casei Române de Cultură Getafe
Obiectivele acestei fundații constau în a lucra fără încetare pentru a face din Casa Română de Cultură centrul și rădăcina universului cultural și artistic din România. „Într-un cuvânt, universul este infinit și visele acestei fundații au fost și sunt infinite” Unul dintre primele vise ale președintelui Juan José García a fost ca această entitate să fie un punct de referință în Spania și în întreaga lume, fiind un exemplu pentru oficialitățile culturale românești.
„Se lucrează constant pentru ca această Casă de Cultură din Getafe să fie susținută de guvernul român și să funcționeze ca orice alt centru cultural din România.”
Eugenia Mucea
Casa Română de Cultură Getafe
Dificultățile specifice începutului nu au constituit o barieră
„Deși banii sunt esențiali în organizarea de evenimente, pentru noi, lipsa acestora nu a constituit o barieră. Cu ajutorul lui Dumnezeu și cu rugăciune, cu sau fără bani, am mers înainte. Poate că cea mai mare problemă a fost legată de oameni și a trebuit să facem o restructurare internă. Pentru că atunci când unii trec la acțiune iar alții nu, este o problemă pentru întreaga organizație.”
Eugenia Mucea
Casa Română de Cultură Getafe
Festival de poezie dedicat Zilei Naționale a României
Un moment memorabil și surprinzător a fost un eveniment organizat fără fonduri și anume, prima ediție a Târgului de Carte Româno-Spaniol, unde au participat peste 50 de autori din toată Diaspora, au fost expoziții, muzică, etc. Cu această ocazie Casa Română de Cultură Getafe a primit vizita surpriză a secretarului de stat al DRP, care a semnat în cartea de onoare a instituției și a asistat la punerea pietrei de temelie a Bibliotecii „Alexandru Busuioceanu” finanțată în decembrie 2022 de acest departament și inaugurată cu ocazia festivalului de poezie dedicat Zilei Naționale a României. Câteva nume de personalități prezente, demne de amintit: Gheorghe Cârciu, Victor Ionescu, Geo Vasile, Doina Guriță, Laura Munteanu, Laviniu Enii, Livia Ciupercă, Liviu Șoptelea, Vasile Muste și mulți alții.
Un moment special - 160 de ani de relații diplomatice moderne
Unul dintre cele mai frumoase momente a fost evenimentul dedicat împlinirii a 160 de ani de relații diplomatice moderne, care a pus în valoare figura lui Grigore Gafencu, promotor al Europei unite și a Smarandei Brăescu. Dar au fost și alte evenimente și activități importante: Festivalul de poezie ediția a II-a - Mihai Eminescu, Festivalul de poezie ediția a III-a - Nichita Stănescu, Târgul de carte ediția a II-a, Târgul asociațiilor, prezentări de carte, concursuri de poezie pentru copii, reviste, antologii.
„În primul rând, cred că direcția în care lucrăm la proiecte este una foarte bună, pentru că se impune să fim mai europeni, aprofundând și promovând cultura românească, astfel încât copiii să o poată reîmprospăta.
Cred că trebuie să avem mai multă încredere în reprezentanții noștri din guvern, fără însă a uita cu ce putem contribui pentru a trăi într-o Românie mai modernă.
Merită să ne gândim că alte țări europene au fost pioniere în sensul că cetățenii contribuie în mod individual la pensia lor privată sau la asigurările de economii. Este o modalitate de a avea un alt venit lunar, pe lângă pensia aferentă sistemului public.
Relația cu autoritățile spaniole este una foarte bună, precizând faptul că universul culturii nu are de a face cu politica. În ceea ce privește Casa Română de Cultură, orientarea generală este aceea de a promova universul cultural românesc în Spania cu sprijinul instituțiilor publice din ambele țări având în vedere integrarea deplină a individului în societate, deoarece omul este o ființă socială care își atinge plenitudinea în colectivul în care trăiește prin păstrarea culturii și a rădăcinilor sale.
Suntem o organizație înregistrată în Registrul Unic de Transparență și Interese al Guvernului României (RUTI).”
Eugenia Mucea
Casa Română de Cultură Getafe
Dorim acestor români inimoși cât mai multe reușite și îi felicităm pentru efortul pe care îl fac de a ține limba și cultura română în centrul nobilelor preocupări pe care le au.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News