EXCLUSIV  Casa Verde, buget record, cu o cofinanțare de numai 10%. Laurenţiu Neculaescu (AFM): Acești 3 kW ar acoperi nevoia

FOTO: Freepik @wirestock
FOTO: Freepik @wirestock

Laurenţiu Neculaescu, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), ne-a vorbit despre programul ”Casa Verde”, care ajută la reducerea costurilor cu energia electrică.

”Casa verde este cel mai aproape de consumatori, de cetățeni. Oamenii au observat că panoul fotovoltaic este soluția, nu doar de a-și reduce factura, ci chiar de a câștiga, de a ieși în câștig la bilanțul energiei electrice”, a afirmat jurnalistul Val Vâlcu în cadrul Interviurilor DCNews, în care a fost invitat Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

”Programul Casa Verde care se adresează exclusiv persoanelor fizice, anul acesta a avut și o componentă suplimentară care s-a adresat unităților de cult din România, dar în mare majoritate persoanelor fizice. Am alocat un buget record, de 1,75 de miliarde de lei numai pentru persoane fizice, noi am dat o finanțare de 20.000 de lei pentru un minim de 3kW instalați, iar la această finanțare fiecare persoană a trebui să mai completeze cu o contribuție proprie de 2.000 de lei”, a declarat Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

”Practic o cofinanțare de 10%. 2.000 de lei este un aparat de aer condiționat pe care îl pui și cheltuie energie față de un panou”, a precizat jurnalistul Val Vâlcu, care a întrebat care ar fi necesarul de energie pentru o gospodărie cu 3-4 persoane în familie.

”Noi am calculat pentru o gospodărie basic, normală, acești 3 kW ar acoperi nevoia, dar, dacă sunt locuințe care sunt mai mari, cu suprafețe mai mari, cu consumatori mai mari decât cei obișnuiți, persoana fizică își poate instala sisteme mai mari de 3 kW, dar va suporta din buzunarul propriu diferența de la 3 la 5, la 7, la 10 kW. Fiecare este liber să își instaleze ce capacitate consideră că are nevoie”, a mai spus Neculaescu.

Potrivit lui Neculaescu, această capacitate acoperă iluminatul și consumatorii uzuali, însă pentru a acoperi și partea de încălzire din sezonul rece, ”ar fi nevoie de 30 kW, discutăm de cu totul și cu totul alte puteri și nu cred că ar fi suficient acoperișul unei case pentru a monta 30kW ori ar însemna să își acopere toată curtea cu panouri fotovoltaice, doar ca să pornească centrala electrică”, a continuat președintele AFM.

De altfel, acesta a subliniat că această capacitate de 3kW este suficientă inclusiv pentru aerul condiționat, un consumator puternic.

”Acești 3 kW înseamnă o capacitate de producție pe oră, iar vara, ținând cont de faptul că ziua este mai lungă automat și producția este mai mare și compensarea cu furnizorul se va face pe o capacitate mai mare de energie produsă”, a completat Neculaescu.

În ceea ce privește instalarea efectivă a panourilor fotovoltaice, președintele AFM a afirmat că acesta este așteptată în cel mult 2 săptămâni, după perioada în care se încheie și contestațiile legate de firmele care asigură instalarea acestora, fiind vorba de aproximativ 600 de firme.

Mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel