Ce aduce nou Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024?
Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), a luat cuvântul în cadrul Conferinței hibrid UPGRADE ROMANIA: Impactul marilor investiții ale anului 2024 unde a făcut cunoscute cele mai recente modificări din Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024.
"Sesiunea de anul trecut este în implementare. Discutăm de un buget de 1,7 miliarde de lei - anul trecut. Astfel, oamenii beneficiază astăzi de instalarea de panouri fotovoltaice pe casă și, bineînțeles, de o factură mult mai redusă la energia electrică. Anul acesta suntem aproape gata cu începerea sesiunii pentru 2024, unde avem un buget mai mare decât anul trecut. Discutăm de 2 miliarde de lei alocați doar pentru Casa Verde Fotovoltaice pentru persoane fizice.
De data aceasta vom veni cu o mică modificare în cadrul Ghidului de finanțare, în sensul în care vom finanța și acumulatorii necesari sistemului fotovoltaic pe care fiecare persoană îl instalează. Cel mai probabil, în decurs de câteva zile, Ghidul de finanțare va apărea în transparență publică pentru a fi cunoscut de către toți cetățenii care doresc să participe în cadrul acestui program. Și, probabil undeva până la sfârșitul lunii august, vom demara efectiv acest program și persoanele fizice se vor putea înscrie în aplicația informatică pusă la dispoziție de AFM.
Estimăm o finanțare undeva în jur de 30.000 de lei pentru fiecare persoană fizică, sumă la care vor trebui să vină cu o contribuție. Așteptăm cât mai mulți oameni să se înscrie. Știm că a fost cerere foarte mare și în sesiunea de anul trecut și ne așteptăm să fie la fel și anul acesta.
Tot legat de Casa Verde Fotovoltaice am avut o sesiune dedicată unităților de cult și instituțiilor publice sau entităților juridice non-profit care au gestionat activități sociale - cămine de copii, de bătrâni ș.a.m.d. - care, la fel, au putut beneficia de instalarea de panouri fotovoltaice în funcție de consumul fiecărei instituții" a explicat Laurențiu Neculaescu.
Programul în sine are ca scop creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice cu o putere minimă de 30 kW şi maximă de 200 kW, pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu şi livrării surplusului în sistemul energetic naţional.
Pentru anul 2024, bugetul alocat sesiunii de finanțare este de 250 de milioane de lei. Înscrierea în cadrul programului se realizează prin intermediul aplicaţiei informatice puse la dispoziţie de AFM, prin completarea unor câmpuri predefinite şi încărcarea în aplicație a documentelor necesare prevăzute în ghidul de finanțare. Înscrierile în aplicaţie se vor realiza în limita a 200% din bugetul alocat.
Cuantumul finanţării este de maximum 1.000.000 lei şi se acordă în procent de 100% din contravaloarea cheltuielilor eligibile. Valoarea maximă acordată cu titlu de finanţare, de 1.000.000 lei, este cea corespunzătoare unei puteri maxime instalate de 200 kW.
Conferința integrală, aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu