Casablanca din Europa, refugiu pentru mii de ruşi care fug de sub bocancul lui Putin

Fotografie de la Ksenia I, pexels
Fotografie de la Ksenia I, pexels

Mii de ruşi au fugit din ţară după ce Vladimir Putin a decretat mobilizare parţială. Mulţi dintre aceştia s-au orientat spre oraşul care a devenit cunoscut acum drept noul Casablanca. 

Este vorba despre Belgrad, acolo unde vin din ce în ce mai mulţi cetăăţeni ruşi. Spre exemplu, avocatul Tijana Vujovic, specializat pe imigrări, spune că 4 din 5 noi clienţi sunt din Rusia. Aceştia au deschis în Belgrad în ultimele luni peste 2000 de noi afaceri, au cumpărat proprietăţi, iar mulţi dintre ei par a se stabili permanent, nu doar pe durata războiului. 

"La începutul războiului, cei mai mulţi voiau doar să închirieze o locuinţă. În ultimele luni, însă, nu mai vor doar rezidenţă, vor să cumpere case, vor să trăiască aici", a declarat Vujovic, conform Bloomberg

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, transmite că ţara sa trebuie să decidă cât mai repede de ce parte se situează în ceea ce priveşte sancţiunile contra Rusiei, dar afirmă că sentimentul pro-rus este profund în Belgrad. 

"Oraşul a devenit noul Casablanca în ultimele săptămâni", a spus Vucic, făcând referire la filmul din 1942 despre oraşul marocan plin de spioni şi refugiaţi de război. 

Peste 100.000 de ruşi şi câteva sute de ucraineni au venit în Serbia de la începutul conflictului. Dintre aceştia, 17.000 au primit permise de rezidenţă. Ceilalţi au plecat deja spre alte ţări sau au rămas în Serbia ca simpli vizitatori. 

"Când avem oaspeţi din Rusia, serviciile de informaţii occidentale îi urmăresc. Când avem oaspeţi din Occident, ceilalţi sunt cu ochii pe ei", a mai punctat Vucic. 

Serbia acuză ”ameninţări şi presiuni” pentru a se alătura sancţiunilor împotriva Rusiei

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a denunţat luni că ţara sa este supusă unor ameninţări şi presiuni pentru a se alătura sancţiunilor pe care Occidentul le-a impus Rusiei în urma agresiunii acesteia contra Ucrainei şi a promis că va răbda atât cât va putea.

În timp ce putem răbda, fără a ne pune în pericol interesele naţionale şi statale cele mai vitale, vom susţine politica hotărâtă de concluziile Consiliului de Securitate Naţională al Serbiei, a declarat preşedintele Aleksandar Vucic, potrivit Agerpres.

Printre concluziile la care el a făcut referire se numără aceea că aplicarea unor sancţiuni împotriva Rusiei contravine intereselor Serbiei.

Mai mult, preşedintele sârb crede că inclusiv în cazul în care Serbia şi-ar schimba politica la acest capitol, în următoarele cinci zile vor veni noi presiuni şi solicitări, şi anume ca Serbia să renunţe la Kosovo.

Lor nu le convine să existe o ţară care nu se conformează şi care doreşte să aibă propria opinie, a mai spus preşedintele sârb, a cărui ţară aspiră să adere la UE.

În raportul său din 12 octombrie despre progresele ţărilor candidate, Comisia Europeană a criticat angajamentul redus al Serbiei faţă de politica externă a blocului comunitar.

Serbia vrea să facă o alianță energetică alături de Ungaria. Belgradul intenționează să cumpere participații la singura centrală nucleară a ungurilor

Serbia vrea să construiască o conductă de petrol de pe teritoriul său până la granița cu Ungaria și este interesată să cumpere o acțiune la singura centrală nucleară a Ungariei, Paks, a declarat președintele sârb Aleksandar Vučić la Belgrad. VEZI AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel