În cartea sa, Dan Ciachir vorbește despre o modă prea puțin cunoscută în zilele noastre: căsătoriile românilor cu rusoaicele.
Se întâmpla la începutul anilor '60, când Moscova continua să fie pentru români ceea ce fusese odată Parisul. La acea vreme, un atu pentru bărbații din România era căsătoria cu o femeie din Rusia, lucru care ulterior avea să devină un handicap.
"Unii români trimiși la studii în Uniune reveneau acasă cu femei frumoase, educate, stilate, provenind din familii constrânse să accepte comunismul ca pe o fatalitate. Pentru ele, căsătoria cu un român constituia o soluție. În URSS era o criză acută de locuințe, lipsuri alimentare, promiscuitate, războiul împuținând numărul bărbaților mature și tineri", povestește Dan Ciachiar.
Cum a devenit căsătoria cu rusoaicele un lucru blamat
"Peste câțiva ani, mariajul cu o rusoaică devenea handicap profesional și politic, consecință a derusificării și a rusofobiei oficiale, cei cu neveste aduse din Uniunea Sovietică fiind marginalizați treptat. Unele perechi s-au destrămat, femeile întorcându-se acasă ori rămânând în România să-și crească copiii româno-ruși. De unde erau poftite pretutindeni, la manifestări publice sau petreceri particulare, rusoaicele au început să fie evitate, apoi ținute ostentativ la distanță, după care s-a vorbit tot mai puțin despre ele, oamenii mai tineri neștiind că a existat în România o modă a căsătoriilor cu rusoaice", a mai scris Dan Ciachiar în cartea "Când moare o epocă".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci