EXCLUSIV  Cascada Bigăr s-a prăbușit din cauze naturale. Alexandru Nedelea, decan Geografie: Se află în zona cu cel mai lung sistem de chei din România

Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Alexandru Nedelea, decanul Facultății de Geografie, a vorbit despre prăbușirea rocii pe care s-a format cascada Bigăr.

Invitat la interviurile DC News, Alexandru Nedelea, decanul Facultății de Geografie de la Universitatea din București, Alexandru Nedelea, a venit cu precizări referitoare la cauzele care au determinat prăbușirea rocii calcaroase pe care se formase cascada Bigăr.

„Izvorul și cascada sunt situate în SV țării, în zona Banatului, în sudul Munților Aninei, pe râul Miniș, afluent al Nerei, foarte cunoscut pentru că formează cel mai lung sistem de chei din România, 14 kilometri. Se află între Anina și Bozovici, iar această cascadă face parte din  Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa. Din anul 2000 a fost declarată Arie Naturală Protejată de interes național.

Poate că este una dintre cele mai neobișnuite cascade și datorită faptului că e alimentată de un izvor subteran puternic, cu activitate intermitentă care funcționează pe principiul sifonului. Când apa adunată într-un gol carstic atinge nivelul cotului sifonului iese sub presiune la suprafață. La mică distanță de izvor, apa bogată în calcar se varsă în râul Miniș de pe o stâncă acoperită de mușchi, formând această cascadă. Din punct de vedere geologic avem calcar și, mai precis, travertin. Vedem acest travertin la metrou, chiar și în pasaj la unirii, sunt ziduri pavate cu travertin, o rocă foarte veche folosită în Antichitate și Evul Mediu.

Pe 7 iunie, cei de la Romsilva au anunțat că această stâncă, o parte din ea, s-a prăbușit. Din punctul meu de vedere, ca geomorfolog, această stâncă s-a prăbușit natural. Au fost ploi suficient de multe, izvorul a fost plin și cu presiune puternică, eroziunea a devenit din ce în ce mai mare la baza stâncii și, în timp, s-a prăbușit. Într-adevăr, o parte din acest izvor a fost captat de o păstrăvărie, care e undeva mult în amonte de cascadă, dar această păstrăvărie a fost construită în 1988. Au trecut peste 30 de ani și sunt doar speculații. Nu doar această cascadă a avut probleme, mai sunt și altele“, a precizat Alexandru Nedelea, decanul Facultății de Geografie.

Roca pe care s-a format cascada Bigăr s-a prăbușit pe 7 iunie

Cascada Bigăr, desemnată cea mai frumoasă din lume, s-a prăbușit, luni, din cauze naturale.

“Avem, din păcate, și o veste neplăcută Cascada Bigăr, una dintre cele mai frumoase obiective turistice din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, s-a prăbușit astăzi din cauze naturale. Travertinul și mușchii care s-au acumulat în timp, au crescut în dimensiuni și greutate, iar astăzi a cedat sub propria greutate. Colegii noștri sunt la fața locului, iar zilele următoare vom reveni cu mai multe amănunte și imagini”, anunță Regia Națională a Pădurilor – Romsilva (vezi imaginile AICI).

VEZI ȘI   -   VIDEO cu momentul în care cascada Bigăr s-a prăbușit! Romsilva respinge declarațiile ghidului turistic cu privire la motivul prăbușirii

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel