Prăbușirea cascadei Bigăr, una dintre cele mai frumoase din țară, a cauzat o dezamăgire generală printre turiștii care obișnuiau să meargă în zonă și să viziteze frumoasa cădere de apă. Totuși, România deține numeroase cascade, iar noi o să vi le arătăm pe cele mai frumoase.
Ieri, frumoasa cascadă Bigăr, votată cea mai frumoasă din lume în anul 2013, s-a prăbușit sub propria greutate.
“Avem, din păcate, și o veste neplăcută Cascada Bigăr, una dintre cele mai frumoase obiective turistice din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, s-a prăbușit astăzi din cauze naturale (...)”, a anunțat Regia Națională a Pădurilor – Romsilva (citește continuarea AICI). Ulterior, instituția a dezmințit informațiile lansate în spațiul public de Mircea Jumanca, activist pentru protecția mediului, care este și ghid de turism, și care a spus că motivul prăbușirii Cascadei Bigăr a fost intervenția omului și captările de apă ar fi cauza prăbușirea cupolei care forma cascada (citește AICI).
Deoarece în România numărul turiștilor și pasionaților de natură este ridicat, vă prezentăm cele mai frumoase cascade din țară, dar, în același timp, cele mai puțin cunoscute:
1. Cascada Lolaia se află în Munții Retezat. Se poate ajunge din stațiunea Cârnic, fiind situată la aproximativ 30 de minute de mers pe jos din zona de cabane. Cel mai apropiat oraș este Hațeg, iar drumul este asfaltat până în apropiere de Cârnic, accesul cu mașina fiind deosebit de facil.
2. Cascada Cheilor, situată pe valea Cormaia, în apropiere de Sângeorz-Băi, reprezintă o adevărată oază de liniște. Căderea de apă măsoară aproape 30 de metri și există un traseu de via ferrata amenajat chiar pe versantul acesteia.
3. Cascada Zbuciumatu. Majoritatea turiștilor spun că cea mai mare din țară este celebra Cascadă a Cailor, din Munții Rodnei, însă există voci care spun că Zbuciumatu, situată pe valea Galbena din Munții Făgăraș, o depășește cu câțiva metri.
4. Cascadele Văii Rele rivalizează și ele cu Zbuciumatu și Cascada Cailor la cea mai înaltă cascadă. Deși sunt două căderi de apă, peisajul este unul spectaculos. Se află în apropierea Cascadei Zbuciumatu, iar accesul se poate face cu mașina, fiind situate în nordul județului Argeș, în capătul drumului forestier ce merge din localitatea Nucșoara pe valea Râul Doamnei și, ulterior, pe Valea Rea.
6. Cascda Buciaș am putea spune că este o Bigăr a Moldovei. Se află în apropiere de Onești, iar drumul spre cascadă merge pe drumul forestier de la Mănăstirea Cașin. Cascada poate fi admirată de sus, însă se poate coborî și în zona în care se varsă apa de la aproximativ 15 metri înălțime.
5. Cascada Pruncea este situată în celebrul Ținut al Buzăului, fiind cunoscută și sub denumirea de Cașoca. Se poate ajunge la cascadă din zona barajului Siriu, care este situat pe drumul Buzău-Brașov . Accesul este forestier, însă puteți ajunge cu mașina până la câțiva zeci de metri de cascadă. Indicatoarele vă vor ghida spre locul acesteia.
7. Cascada Maria Magdalena este o nestemată a cascadelor mai puțin cunoscute din țara noastră. Este localizată în adâncul Parcului Național Retezat, pe traseul turistic ce urcă spre Cabana Gențiana și Lacul Bucura. Se ajunge la cascadă tot din zona stațiunii Cârnic, de care am scris mai sus, însă traseul necesită un echipament de munte, durata sa fiind de aproximativ 1:30 - 2 h.
8. Cascada Lotrișor este poate cea mai cunoscută din topul celor mai puțin cunoscute din România, însă, chiar și așa, numeroși oameni trec prin apropierea locului în care se află fără să știe că este acolo. Aceasta se află în apropiere de valea Oltului, intrarea spre zona cascadei fiind puțin mai la nord de Călimănești, fiind situată în Munții Căpățânii. Zona este deosebit de frumoasă, iar din șoseaua națională se merge pe drum forestier aproximativ 30 de minute.
9. Cascada Vânturătoarea se află pe valea Cernei, iar traseul necesită, de asemenea, un echipament adecvat. Drumul spre ea începe la coada lacului Prisaca, se trece podul peste Cerna și se urcă pe marcaj turistic cruce roșie. Se ajunge la cascadă în aproximativ o oră, în funcție de pregătirea fizică a fiecăruia, iar căderea de apă este una spectaculoasă.
Numele cascadei provine de la faptul că vântul poartă particulele de apă pe distanțe mari, existând riscul să „faci o baie“ chiar dacă te afli la o distanță considerabilă de cascadă. PS: În apropiere se află și satul izolat Ineleț, la care se poate ajunge pe un alt traseu turistic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu