EXCLUSIV  ”Cash-ul costă foarte mult”. Profesorul Mitroi îți spune cât pierzi când umbli cu banii numerar după tine: Momentul în care ”se întâmplă ceva magic”

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cash-ul este un adversar, avertizează profesorul Adrian Mitroi. 

Profesorul ASE Adrian Mitroi a fost prezent astăzi în cadrul emisiunii din campania DC Educația Financiară, la DCNews și DCBusiness, unde a spus ferm: ”Grija cea mai mare este împotriva cash-ului”. 

”Oamenii, din varii motive, dar în principal incorecte, poartă cash la ei. Cred că dacă ai cash, ești în regulă. Acum e vacanță. Te duci cu banii pe plajă, ce faci? Este un adversar, la școală suntem adversarii cash-ului, nu ai ce face cu cash-ul, nu este nici igienic, nici practic, nici eficient și costă foarte mult. Cash-ul costă. Te costă inflația, 5,4% în creștere, dar anuală probabil 6-7%. Atât te costă, când ai putea să-l pui la lucru” spune profesorul Mitroi. 

”Dacă-i porți cu tine, sunt un mare minus”

El a dat exemplul titlurilor de stat Fidelis, cu o dobândă de 5,8%/an, fără impozit pe venit, și 6,6% dacă donezi sânge. ”În loc să câștigi zero pe acel cash, de ce să nu câștigi 6,8%?” a ridicat problema profesorul ASE. Totodată, Adrian Mitroi a subliniat: ”Atenție, și cardul de debit, pe care primești salariul sau pensia, este tot un cash. Banii băltesc, nu primești absolut nimic de la bancă, banca îi pune la lucru, dar, dacă iei credit, plătești 10%”. 

Prin urmare, ”dacă n-ai nicio idee ce ai de făcut cu banii”, îți poți cumpăra titluri de stat: ”Banii ăia nu pleacă, nu-i fură nimeni, îi știi, sunt digitali, îi vezi în spațiul privat virtual, îi ai acolo, te uiți pe Internet, tehnologia este foarte importantă, nu trebuie să-i porți cu tine. Dacă-i porți cu tine, sunt un mare minus”. 

Se întâmplă ceva magic - noi, în finanțele comportamentale, avem acest subiect - când te simți stăpânul banilor tăi, ești riguros și știi ce bani ai. Știi că mergi în vacanță, îți pui banii din timp. Știi că vin facturile de iarnă, îți faci un depozit din timp pe 3/6 luni. Și-ți faci în fiecare lună un depozit pe trei luni. Dacă ai nevoie de acei bani, îi iei. Verifici pe telefon” mai spune profesorul Mitroi. 

Youtube video image

De astăzi, 12 august, românii pot cumpăra titluri de stat Tezaur, cu maturităţi de unu şi trei ani, cu dobânzi anuale de 5,8% şi, respectiv, 6,6%. Ttlurile de stat pot fi cumpărate între 12 august 2024 şi 5 septembrie 2024 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV pentru titluri lansate prin intermediul unităţilor Trezoreriei Statului. Operaţiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat Tezaur, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar, un alt cont de subscriere, sau un cont Junior. 

Între 12 august 2024 şi 6 septembrie 2024, titlurile de stat pot fi cumpărate de la sediul unităţilor Trezoreriei Statului, respectiv între 12 august 2024 - 5 septembrie 2024 în mediul urban şi 12 august 2024 - 4 septembrie 2024 în mediul rural, prin subunităţile poştale ale CN Poşta Română SA.

"Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri", se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. "Veniturile obţinute din investirea în titluri de stat lansate de Ministerul Finanţelor sunt neimpozabile", precizează Ministerul.

DCMedia Group, prin DCNews și DCBusiness, derulează, în luna august, campania DC Educația Financiară, cu rolul de a informa românii despre importanța educației financiare în gestionarea bugetului propriu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel