Guvernul vrea să impună CASS pentru o anumită categorie de români.
Guvernul intenționează să renunțe la facilitatea care scutește studenții-doctoranzi de la plata contribuției la asigurările sociale de sănătate (CASS), potrivit cnas.ro. În paralel, Executivul condus de Marcel Ciolacu își propune să impună obligativitatea plății CASS pentru persoanele care primesc indemnizații de asigurări sociale de sănătate, conform unui proiect de Ordonanță de Urgență publicat miercuri în cadrul transparenței decizionale.
Modificările aduse se referă direct la exceptarea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru studenții-doctoranzi care desfășoară activități didactice conform contractului de studii de doctorat, fiind aliniate cu dispozițiile Legii învățământului superior nr. 199/2023.
„În situația în care aceștia realizează venituri precum cele din salarii, activități independente și din activități agricole, sivicultură și piscicultură, pentru aceste venituri datorează contribuţie”, conform expunerii de motive.
De asemenea, oficial s-a propus includerea în categoria veniturilor supuse contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) a sumelor reprezentând indemnizații de asigurări sociale de sănătate, acordate conform prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările și completările ulterioare, așa cum este stipulat în proiect.
Contribuția la asigurări sociale de sănătate se calculează de către contribuabili prin aplicarea cotei de contribuție de 10% asupra bazei anuale de calcul.
18.000 lei x 10% = 1.800 lei, valoarea contribuției de sănătate datorată pentru 2023;
36.000 lei x 10% = 3.600 lei, valoarea contribuției de sănătate datorată pentru 2023;
72.000 lei x 10% = 7.200 lei, valoarea contribuției de sănătate datorată pentru 2023.
Contribuabilii la sistemul de asigurări sociale de sănătate, datorează, după caz, contribuția de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din România și din afara României, realizate din următoarele categorii de venituri:
venituri din activități independente, inclusiv profesii liberale;
venituri din contracte de activitate sportivă;
venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
venituri din asocierea cu o persoană juridică;
venituri din cedarea folosinței bunurilor;
venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură;
venituri din învestiții;venituri din alte surse
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News