Atleta sud-africană Caster Semenya, dublă campioană olimpică în proba de 800 m, interzisă de la competiţii de către Federaţia Internaţională de Atletism (IAAF), a semnat un contract cu echipa de fotbal JVW din Africa de Sud, informează AFP.
Împiedicată să concureze din cauza unei concentraţii de testosteron prea mari, Caster Semenya (28 ani) şi-a început cariera de fotbalistă şi a participat, marţi, la primul antrenament alături de echipa JVW FC, club patronat de jucătoarea sud-africană Janine van Wyk (170 selecţii la echipa naţională), care evoluează în Sasol League.
Semenya participă deocamdată doar la antrenamente şi ar putea debuta în competiţie în 2020.
"Sunt recunoscătoare pentru această ofertă şi apreciez dragostea şi susţinerea echipei. Sunt nerăbdătoare să încep această aventură şi sper să pot contribui la succesul clubului", a afirmat Semenya.
Semenya a mai precizat că nu ştie dacă va putea participa din nou în competiţiile de atletism, dar a afirmat că "nu se pune problema retragerii. Poate voi fi întârziată o perioadă de timp, dar este doar temporar. Proiectul meu este să alerg până la 35 de ani, iar dacă nu voi putea, există fotbalul. Voi juca sigur. Şi rugby-ul în 7 mă vrea în echipă".
Noul regulament al IAAF impune din data de 8 mai anumitor atlete care prezintă o diferenţă de dezvoltare sexuală (DSD) să urmeze un tratament pentru scăderea concentraţiei de testosteron, care le oferă un avantaj incorect la categoria feminină.
Caster Semenya, la fel ca medaliatele cu bronz şi argint la 800 m la JO de Rio din 2016, Francine Niyonsaba (Burundi) şi Margaret Wambui (Kenya), au fost recunoscute ca fiind hiperandrogene, beneficiind în mod natural de o concentraţie ridicată de testosteron.
IAAF consideră că sportivele cu nivel natural foarte ridicat de testosteron au un avantaj incorect faţă de celelalte sportive, doar în cursele între 400 şi o milă. Conform noilor reguli ale IAAF, atletele trebuie să-şi reducă nivelul de testosteron din sânge sub limita de 5 nmol/L pentru o perioadă continuă de şase luni înainte de a concura. Aceste sportive trebuie să se menţină continuu sub acel nivel limită.
Conform IAAF, sportivele cu un nivel de testosteron de peste 5 nmol/L pot beneficia de o masă musculară mai mare cu 4,4%, un spor de forţă de 12-26% şi o creştere de 7,8% a hemoglobinei.
Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a respins, pe 1 mai, recursul sud-africanei Caster Semenya împotriva regulamentelor Federaţiei Internaţionale de Atletism (IAAF) care obligă sportivele hiperandrogene, cum este cazul ei, să-şi scadă concentraţia de testosteron, dar a cerut în acelaşi timp IAAF să revizuiască acest regulament.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci