Europarlamentarul Roxana Mînzatu a fost desemnată vicepreședinte executiv al Comisiei Europene. Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat această numire într-o intervenție recentă la postul TV Antena 3 CNN.
Citește mai multe aici: Roxana Mînzatu a fost desemnată vicepreședinte al Comisiei Europene. Ce portofoliu a primit / Ciolacu, prima reacție
"Avem postul de vicepreședinte executiv în Comisia Europeană. Ce câștigă România?", a întrebat Andreea Dumitrache.
"România câștigă un prestigiu uriaș și este meritul incontestabil al negocierii lui Marcel Ciolacu. Acesta este adevărul. Ursula von der Leyen i-a cerut să nominalizeze o femeie ca să aibă un echilibru de gen în Comisie, în schimbul unui portofoliu mai important.
Și s-a spus că nu va primi, că s-a întâmplat, că nu trebuia cedat. Uite că (și aici poate învață și politicienii noștri lucrul acesta) — Ursula von der Leyen s-a ținut de cuvânt.
Pentru România, a fi vicepreședinte al Comisiei Europene (deci vicepremier, deoarece Comisia Europeană e Guvernul Uniunii Europene), este un lucru extraordinar. România a intrat într-un miracol în 2004, când a încheiat negocierile de aderare, că apoi aderarea oficială la 1 ianuarie 2007 a fost practic o formalitate. Însă negocierile de aderare le-a închis Adrian Năstase, cu guvernul său, după cum știți", a spus Bogdan Chirieac.
Foto: Agerpres
"Astfel că este un miracol că România capătă o astfel de poziție incontestabil. Deci România — vicepreședinte (vice-prim-ministru) în Guvernul european... jos pălăria.
Roxana Mînzatu e o persoană deosebită, fost ministru al Fondurilor Europene, candidat la alegerile europene.
Cred că a intrat (n.r., în cadrul alegerilor europarlamentare) de pe ultimul loc pe listă, acolo au pus-o, dar doamna Mînzatu nu s-a lăsat și a avut o campanie electorală foarte inteligentă. Deci pentru România este un lucru extraordinar. România nu e la coadă. Nu știu dacă înțelegem asta. Nu suntem la și alții în Uniunea Europeană. (N.r., Roxana Mînzatu) Este de-a dreapta Ursulei von der Leyen", a conchis analistul politic.
***
„Sunt foarte bucuroasă să îi încredințez Roxanei Mînzatu rolul de vicepreședintă executivă pentru oameni, competențe și pregătire. Ea va avea responsabilitatea pentru competențe, educație și cultură, locuri de muncă de calitate și drepturi sociale. Aceasta se află sub umbrela demografiei. Roxana va conduce în special o Uniune a competențelor și pilonul european al drepturilor sociale. Ea se va concentra asupra acelor domenii care sunt esențiale pentru a uni societatea noastră”, a spus Ursula von der Leyen cu ocazia desemnării Roxanei Mîzatu.
Potrivit Agerpres, politiciana germană a anunţat că noua Comisie va fi mai suplă, cu posturi interconectate şi nu va mai avea posturi de vicepreşedinţi simpli, ci şase vicepreşedinţi executivi.
În ceea ce priveşte paritatea de gen, o temă dragă Ursulei von der Leyen, ea a transmis că din noua echipă vor face parte 11 femei, ceea ce reprezintă 40% din Colegiul Comisarilor.
Von der Leyen, care dorea să obţină paritatea în această echipă de 27 de comisari, a explicat că propunerile iniţiale din statele membre au dat o pondere de 22% a femeilor. "A fost complet inacceptabil", a subliniat ea, recunoscând în acelaşi timp că, în ciuda progreselor înregistrate în cursa de acasă, mai era "încă multă muncă de făcut".
Von der Leyen a declarat că, din cei şase vicepreşedinţi executivi în noua Comisie Europeană, patru sunt femei şi doi sunt bărbaţi. "Trei din statele membre care au aderat înainte de căderea Cortinei de Fier. Şi trei din statele membre care au aderat după ce Europa a fost reunificată. Din ţările baltice, din ţările nordice şi din Europa de Est. Miniştri şi prim-miniştri. Cu un trecut diferit. Dar toţi cu un singur obiectiv comun - şi acesta este să facă Europa mai puternică", a apreciat ea.
În afară de Roxana Mînzatu, au mai primit posturi de vicepreşedinţi executivi candidata Spaniei, Teresa Ribera, care va fi vicepreşedintă executivă pentru o tranziţie curată, justă şi competitivă. Ea va fi responsabilă şi de politica de concurenţă şi va îndruma activitatea pentru a se asigura că Europa rămâne pe drumul cel bun pentru obiectivele sale stabilite în Pactul verde european. Ribera va trebui totodată să asigure decarbonizarea şi industrializarea economiei UE.
FOTO: Agerpres
***
Potrivit informațiilor regăsite pe site-ului Comisiei Europene,
"Comisia este singura instituție a UE care prezintă Parlamentului și Consiliului, în vederea adoptării, acte legislative care:
Gestionează politicile UE și alocă fonduri europene
Garantează respectarea legislației UE
Reprezintă UE pe scena internațională
FOTO: Agerpres
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu