EXCLUSIV  Căștile, dușmanul urechilor. Prof. dr. Codruț Sarafoleanu: Când începe sunetul să afecteze / video

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Prof. dr. Codruț Sarafoleanu, profesor universitar, medic primar O.R.L, Doctor în Științe Medicale cu competențe în chirurgie endoscopică ORL, chirurgie laser în ORL, a fost invitat la DC News și DC Medical unde a vorbit despre problemele auditive cauzate de purtarea căștilor. 

Potrivit medicului, căștile sunt folosite pentru a defecta auzul. Acesta a subliniat că foarte mulți tineri suferă de probleme auditive, motivul fiind faptul că aceste dispozitive sunt folosite mult prea des depășindu-se numărul optim de decibeli. 

„Pe vremuri cei care lucrau la șantierul naval, în zone din acestea cu mult zgomot, primeau căști pentru a-și proteja auzul. Astăzi, pe stradă, folosim căștile pentru a-l defecta.”, a spus Val Vâlcu. 

„Așa este. Pe vremuri când industria funcționa la parametri optimi erau boli profesionale aceste scăderi de auz și, pe lângă măsurile de protecție cu căștile de la nivelul tehnic al anilor respectivi, sigur că erau suficienți lucrători care ajungeau să aibă scăderi de auz și trebuiau să ia niște măsuri nu neapărat la vârste foarte avansate.

În zilele noastre, așa cum ați spus, purtăm căștile ca să ne defectam auzul. Din păcate, mai ales la generația tânără, există tendința de a avea cât mai mulți decibeli în acele căști. Folosirea repetată, numărul mare de decibeli, zgomotul ambiental, care și el a crescut semnificativ, produc scăderi de auz la tineri de la vârste foarte fragede.

Avem și copii de 20-25 de ani care au deja scăderi de auz și scăderi care se datorează afectării nervului auditiv, nu sunt scăderi de auz care țin de o inflamație, o infecție sau afecțiuni tratabile, ci țin de deprecierea nervului auditiv.

La acest lucru, uneori se mai adaugă și un zgomot de fond, așa numitul tinitus (țiuit, zgomot permanent), care perturbă și mai mult calitatea vieții și este foarte frustrant pentru că, pe lângă scăderea de auz, mai avem și un zgomot de fond permanent.

Sigur că în momentul în care își dau seama se adresează și corpului medical, dar veștile, de cele mai multe ori, sunt proaste și auzul este afectat ireversibil de la vârste tinere, ceea ce este păcat.", a spus Prof. dr. Codruț Sarafoleanu. 

Trauma sonoră acută poate fi reversibilă 

„Pledoaria este pentru un nivel sonor decent la căști, a se evita pe cât se poate numărul mare de decibeli în cluburi și în locurile de întâlnire la concerte. Vin foarte mulți pacienți cu traume sonore după concerte pentru că boxele sunt foarte mari pe stadioane și prin sălile de concerte, numărul de decibeli e foarte important, și atunci apare ceea ce se numește traumă sonoră acută cu o scădere bruscă de auz.

Din fericire este reversibilă dacă se prezintă la un control medical și se ia o atitudine rapidă, respectiv un tratament corect.

Cei care ajung să sufere în mod cronic de această scădere de auz, din păcate, rămân la ideea de protezare auditivă, ceea ce, pentru un tânăr, nu este deloc o perspectivă atractivă.", a spus Prof. dr. Codruț Sarafoleanu. 

Când începe sunetul să afecteze aparatul auditiv?

„Care ar fi nivelul optim sau de unde începe sunetul să afecteze aparatul auditiv?”, a întrebat Val Vâlcu 

„Fiecare ureche are pragul ei de toleranță și rezistență pentru că suntem unici, reacționăm individual absolut diferit la același stimul. Un nivel sonor de 40-50 de decibeli pentru a asculta o muzică sau pentru a avea niște căști care funcționează permanent. De la 60 de decibeli riscurile sunt foarte mari și atunci senzorii din urechea internă sunt în primă instanță afectați și după aceea apare și deprecierea nervului auditiv.

Pe perioade scurte de timp putem asculta o muzică, un concert, dar dacă repetăm acest lucru de 5 ori pe săptămână, s-ar putea să creăm într-adevăr niște probleme de revenire a nervului auditiv pentru că acest nerv are o capacitate de regenerare foarte bună după aceste traume sonore. Dacă îi dăm timp de refacere, el își mai revine și lucrurile pot fi întreținute la un nivel decent.", a spus Prof. dr. Codruț Sarafoleanu la DC News și DC Medical.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel