În urmă cu câteva secole, bărbaţii castraţi din Coreea trăiau mai mult decât restul populaţiei masculine. Acest lucru arată că hormonii masculini sunt responsabili de faptul că bărbaţii trăiesc mai puţin decât femeile, informează Cercetătorii de la Universităţile din Inha şi Coreea (Coreea de Sud) au analizat registrele genealogice a eunucilor din Dinastia Chosun, dintre 1392 şi 1910. Studiul, publicat în Current Biology, arată că indivizii castraţi au trăit, în medie, cu 19 ani mai mult decât ceilalţi bărbaţi din aceeaşi clasă socială.
Castrarea înainte de pubertate evita ca micuţii să devină bărbaţi. După cum explică unul dintre coordonatorii studiului, Cheol-Koo Lee, copiii din acea dinastie puteau să îşi piardă organele reproducătoare fie prin accidente de genul muşcătură de câine sau erau castraţi în mod intenţionat pentru a avea acces la palat. Ei puteau să se căsătorească şi să adopte copii. „Registrele arată că eunucii aveau anumite caracteristici specifice femeilor: nu aveau păr facial, aveau sânii mari, şolduri late şi o voce mai ţuguiată”, explică medicul Lee. Eunucii erau singurii oameni care deşi nu aparţineau familiei regale, puteau rămâne peste noapte la palat.
Se ştie că în multe societăţi, femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii. Experţii nu au putut dovedi care ar fi cauza reală. O ipoteză este faptul că hormonii sexuali masculini (testosteronul) pot fi nocivi. Specialiştii spun că hormonii pot slăbi sistemul imunitar şi pot afecta inima. Castrarea evită producerea lor, astfel încât organismul este protejat de orice factor nociv, iar durata de viaţă creşte.
Cercetătorii au demonstrat până acum că în cazul mamiferelor, castrarea poate augmenta durata de viaţă, dar studiile cu privire la oameni nu au avut niciodată rezultate concluzive.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu