Pentru mulți români, jumările rămân un simbol al mesei de Crăciun, însă în ultimii ani acest preparat tradițional a devenit mai degrabă "deluxe" din cauza prețurilor ridicate.
Jumările, odinioară un preparat simplu și accesibil, au căpătat în ultimii ani statutul de delicatesă, fiind tot mai căutate de români, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă. Cererea ridicată și creșterea costurilor de producție au dus la majorarea considerabilă a prețurilor, astfel încât, în prezent, un kilogram de jumări poate ajunge să coste peste 100 de lei în anumite zone din țară.
Pe Facebook sunt sute de anunțuri, mai ales în această perioadă:
Crocante și aromate, jumările au revenit în atenție, fiind reinterpretate în diverse forme, dar și cu prețuri pe măsură. Mai nou se face foarte ușor, acasă, "caviar de România":
În unele restaurante, jumările sunt transformate într-o pastă fină, servită alături de pâine proaspătă și murături, o delicatesă pentru care clienții plătesc aproximativ 25 de lei pentru 100 de grame. De asemenea, în carmangerii, prețul unui kilogram de jumări clasice variază în jurul valorii de 60 de lei. Într-o băcănie din București, jumările sub formă de chipsuri, importate din Italia, ating prețuri de până la 115 lei pe kilogram.
Aceste reinterpretări moderne, alături de creșterea cererii, au făcut ca jumările să devină un produs mai exclusivist, prezent mai ales pe mesele celor care își permit să plătească pentru gustul autentic de sărbători. Mulți români aleg să cumpere cantități mici, suficient cât să-și satisfacă pofta de moment și să păstreze spiritul tradițiilor, în ciuda prețurilor în continuă creștere.
@furculita.ro Caviar de Romania ???? Pasta de jumări, delicioasa! Reteta simpla si rapida! Jumari 200g (eu prefer mai crocante) Jumătate ceapa Catei de usturoi #caviarderomania #pastadejumari #jumări #jumarideporc #jumărilelaputere ♬ Coi Leray Players DJ Saige Mashup - Saige K.
Ingredientele sunt în continuare printre cele mai curate. Cel puțin asa arată dispozitivele folosite de cei care testează în mod regulat produsele de la raft și apoi postează rezultatele în online, spre informare:
@alimentecurate Jumări scanate, nu conțin niciun aditiv #alimentecurate #jumari ♬ sunet original - Alimente Curate
După noile reinterpretări de rețete, parizerul a ajuns să coste astăzi aproape cât un salam bun, din categoria premium. Până și crenvurștii au prețuri deloc e neglijat, o caserolă de 200 de grame nefiind de găsit la preț mai mic de 15 lei, decât foarte rar. Sorin Minea, președintele sindicatului Romalimenta, spune că, în mod normal, jumările nu ar trebui să fie atât de scumpe, și asta pentru nu grăsimea este cea pentru care ar trebui să plătim un preț "de speriat" ci, dimpotrivă, carnea macră. A adus vorba, printre altele, și despre câteva dintre produsele tradiționale românești ca parizer, crenvurști, salam de vară și jumări.
"Grăsimea e cea mai ieftină. Mai pui soia, aditivi, mirodenii, adaos comercial... și așa ajungi la prețul ăla [...] Eu aș propune ca dacă tot folosești denumirea reală pentru produsele astea ale noastre (crenvurști, parizer etc.) hai să se facă și rețeta de acum o sută de ani, pe cât posibil. Dacă vrei să faci parizer din urme de grăsime cu puțină soia și cu resturi de piele de pui - spune-i cum vrei tu, dar nu-i spune parizer. Un parizer făcut după rețeta originală ar costa astăzi 70 lei kilogramul, puțin mai jos decât salamul de Sibiu. Pentru că dacă distrugi produsul, distrugi tot produsul similar.
Mai zic unii că se bagă hârtie igienică în crenvruști, e o tâmpenie. Hârtia igienică e prea scumpă. Dar în același timp te poți juca cu rețeta, la noi legislația legată de carne e puțin mai vagă. Noi o tragem mai mult cu tradiționalul... declari că bunica făcea produsul ăla și iei atestatul! Nu mai poți să respecți ce se făcea atunci!" a spus Sorin Minea în platoul DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu