EXCLUSIV  Cât a ajuns să coste alimentul care „nu trebuie să lipsească niciodată de pe masa de Revelion”. Cititor DC News: În ciuda prețului, rafturile erau goale

Fotografie de la Nicole Michalou : https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/mancare-produse-alimentare-om-vacan-a-5778907/
Fotografie de la Nicole Michalou : https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/mancare-produse-alimentare-om-vacan-a-5778907/

Un aliment „nu trebuie să lipsească niciodată de pe masa de Revelion”... spune tradiția. Dar și-l permit toți românii?
 

Un cititor fidel al publicației noastre ne-a semnalat o situație legată de un aliment tradițional de pe masa de Revelion: macroul afumat. Conform unui bon trimis redacției, prețul acestuia a crescut dramatic, ajungând la 166.61 lei kilogramul la Kaufland. Mai mult decât atât, cititorul a remarcat că rafturile erau aproape goale: „Mai erau doar trei bucăți de macrou afumat în Kaufland. Am prins una cu greu, dar la ce preț... Am dat 30 de lei pe 180 grame de pește. Exagerat. Este vorba totuși despre banalul macrou afumat”, ne-a scris acesta.

Această creștere bruscă a prețurilor pune sub semnul întrebării tradiția de a avea pește pe masa de Revelion, un obicei de care mulți români nu vor să se despartă.

2. -imagine fara descriere- (macrou-revelion-2025-1_42338100.jpg)

3. -imagine fara descriere- (peste-revelion-2025_43425500.jpg)

 

Tradiția peștelui pe masa de Revelion

Românii cred că peștele consumat în noaptea dintre ani aduce noroc și le permite să „alunece” peste necazuri, asemenea peștelui prin apă. Este o superstiție adânc înrădăcinată, care face ca acest preparat să fie nelipsit din meniurile festive.

„Este pentru noroc și prosperitate. Oricât de scump ar fi, nu renunțăm!”, ne-a spus un alt cititor, aflat într-o situație similară. Totuși, pentru mulți, prețurile ridicate din acest an reprezintă o adevărată problemă.

De ce a crescut prețul?

Creșterea prețurilor poate fi explicată prin mai mulți factori:

Cererea ridicată specifică sărbătorilor de iarnă. Costurile de import, deoarece macroul afumat provine în mare parte din țări precum Norvegia sau Islanda. Problemele legate de transport și lanțurile de aprovizionare, care au fost resimțite pe tot parcursul anului.

Cine își mai permite tradițiile?

Deși obiceiurile sunt prețuite, mulți români încep să caute alternative. „Poate ne gândim la alt pește, ceva mai ieftin. Macroul devine un lux... Deși dacă și macroul a devenit un lux... nu știu ce să mai zic...”, a adăugat cititorul nostru.

Cu toate acestea, spiritul sărbătorilor și dorința de a respecta tradițiile îi determină pe oameni să facă sacrificii, sperând că noul an le va aduce noroc și liniște.

Tu ce aliment tradițional nu vei lăsa să lipsească de pe masa de Revelion 2025, indiferent de cost? Scrie-ne în comentarii pe Facebook DC News!

VEZI ȘI: Revelion 2025. „Surpriză” din partea lui Nicușor Dan

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel