EXCLUSIV  Cât arunci, atât plătești. Păduraru (Garda de Mediu): Doar 10% din gunoi ar trebui să fie menajer

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Un sistem de dorit a fi implementat şi în România: cât arunci, atât plăteşti. 

Aurelian Păduraru, comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu, a vorbit la DCNews TV despre colectarea selectivă a gunoiului, ocazie cu care a dorit să reamintească cetăţenilor că cel mai indicat pentru mediu, dar şi pentru habitatul în care trăim, este să facem o sortare corectă a deşeurilor, să respectăm culorile tomberoanelor specifice şi, de dorit, să aruncăm cât mai puţine resturi menajere. 

"Managementul Integral al Deşeurilor (SMID) presupune că deşeurile menajere se colectează selectiv. Deocamdată, unii merg pe două fracţii: umedă şi uscată. Ideal ar fi ca de la cetăţean să plece fiecare sortiment. Pe albastru avem cartonul şi hârtia, pe galben metalul şi plasticul, pe verde sticla iar pe negru deşeul menajer. În mod normal ar trebui să avem maximum 10% deşeuri menajere” a spus Aurelian Păduraru. 

Iată cum a continuat discuția: 

Val Vâlcu: Dacă, de exemplu, cineva a luat un pepene şi nu era copt şi-l aruncă la sticlă sau la carton, cine-l prinde? Te bazezi doar pe conştiinţa omului şi pe spiritul lui civic. 

Aurelian Păduraru: Agenţii economici care se ocupă de salubrizare trebuie să aibă un sistem bine pus la punct în aşa fel încât să determine cetăţeanul să colecteze selectiv. Mai depinde şi de educaţia omului! Dacă vrei să faci rău, vei face rău întotdeauna, indiferent de câte legislaţii am face noi. 

Val Vâlcu: Din comoditate, din lene... nu mai stă... a avut o petrecere, le strânge pe toate într-un sac şi le duce la tomberon. 

Aurelian Păduraru: În mod normal, sancţiunea trebuie să fie foarte drastică, o contravenţie foarte mare şi să fie implementat un sistem astfel încât să plăteşti în funcţie de câte deşeuri menajere arunci. Cu cât arunci mai puţin deşeu manejer specific tomberonului negru, cu atât plăteşti mai puţin. 

Atât oamenii și companiile, cât și autoritățile publice, precum primăriile pot fi amendate pentru încălcarea regulilor, când vine vorba de deșeuri. Abandonarea deșeurilor este interzisă și pedepsită, potrivit Legii 211/2011, principala lege cu privire la gestionarea deșeurilor, cu modificările și completările ulterioare. Mai precis, legea spune că abandonarea deșeurilor se pedepsește cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru persoanele fizice și de la 20.000 lei la 40.000 lei, pentru persoanele juridice. În plus, cei care aruncă deșeuri ilegal sunt obligați prin lege să curețe zona și să plătească, pe lângă amendă, costurile de eliminare a gunoaielor prin societăți specializate.

Păstrarea curățeniei ține, în primul rând de o educație civică, iar aici suntem cu toții responsabili. Este foarte important ca locuitorii să conștientizeze și să nu amestece tipurile de deșeuri. Operatorul desemnat în fiecare localitate va colecta sacii cu deșeuri selective amplasați în fața gospodăriilor săptămânal, după un program prestabilit, pe străzi şi zone. Deșeurile selective nu se colectează în același zi cu deșeurile menajere (procedura de colectare a acesteia din urmă nu suferă modificări și nu este influențată în niciun fel de colectarea selectivă). De regulă, sacii sunt ridicați de mașini separate (în funcție de categoria de deșeuri,) care nu circulă neapărat în tandem, dar respectă programul prestabilit.

Mai multe informaţii utile despre cum trebuie făcută corect selectarea colectivă a deşeurilor, pe fracţii, pot fi găsite şi pe rebu.ro.

Emisiunea integrală aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel