Românii au preferat în acest an să petreacă de 1 Mai și de Paște în țară, cei mai mulți preferând, cu ocazia Sărbătorilor Pascale, să meargă în zonele rurale. Potrivit datelor Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), românii au cheltuit în această perioadă peste 22 milioane euro în minivacanţa de care au beneficiat prin cuplarea zilelor libere, oferite cu ocazia celor două sărbători.
Numărul românilor care au petrecut minivacanţa de 1 Mai şi Paşte în ţară a crescut cu 52% comparativ cu situaţia cumulată a celor două sărbători din 2012, iar al celor care au ales destinaţiile externe de peste 2,5 ori, sumele cheltuite depăşind 22 milioane euro, reiese din datele FPTR, scrie realitatea.net.
Potrivit unui comunicat al FPTR, "În minivacanţa de 1 Mai şi Paşte, zilele libere şi tarifele mai mici au condus la o creştere a numărului total de turişti în România cu 52% (...). Aceştia au cheltuit peste 51 milioane lei doar pentru servicii turistice şi peste 35 milioane pentru distracţie".
De Paşte, cei mai mulţi turişti au ales ca destinaţie de vacanţă zonele rurale din România, pensiunile atrăgând peste 65.000 de turişti. În stațiunile montane, în aceeași perioadă, s-au aflat aproximativ 25.000 de turişti, dublu faţă de anul trecut.
Circa 16.000 de turişti au petrecut de Paște pe litoral, în timp ce în staţiunile balneare numărul turiştilor a fost similar cu cel din anul precedent, respectiv 10.000 de turişti. În schimb, în Delta Dunării, numărul turiștilor înregistrați de 1 Mai și Paște a fost de aproximativ 2.500, de două ori şi jumătate mai mulţi decât în 2012.
"În România, cheltuielile s-au extins în această perioadă, cu bugetul alocat distracţiilor şi meselor festive. Bugetul mediu de cheltuieli estimat pentru alte servicii, în afară de cazare şi mic dejun este de 100 de lei pe zi", mai arată FPTR.
Peste 12.000 de români au ales să petreacă minivacanţa în străinătate, pentru care au alocat în total 2,3 milioane de euro, destinațiile de top fiind Bulgaria, unde au mers peste 7.000, urmată de Ungaria şi Turcia, cu câte 600 de turişti români.
Potrivit FPTR, cifrele sunt aproximative şi au fost obţinute pe baza datelor furnizate de sistemul de rezervări www.RezEx.ro, a estimărilor furnizate de ANTREC (Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural) şi OPTBR (Organizaţia Patronală a Turismului Balnear din România) şi a membrilor FPTR precum şi a sondajului aplicat unui număr semnificativ de operatori din turism.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu