A făcut România profit de pe urma turiştilor străini?
În primele nouă luni ale anului, peste 1,1 milioane de străini au trecut granița în România, fie în interes de serviciu, fie pentru vacanță. Turiștii au lăsat la noi în conturi peste 3 miliarde de lei, conform unui raport publicat de INS. Numărul total al turiștilor nerezidenți cazați în structurile de cazare turistică colective a fost de 1,167 milioane, în primele nouă luni ale anului, cheltuielile acestora însumând 3,157 miliarde de lei, în medie 2.704 lei/persoană, potrivit unui comunicat al Institutului Național de Statistică. Călătoriile în scop profesional și de afaceri au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 51,5% dintre turiștii nerezidenți sosiți în România, cheltuielile acestora reprezentând 55,3% din totalul cheltuielilor, informează Agerpres.
Călătoriile în scop particular au reprezentat al doilea motiv al sejurului petrecut de către 48,5% dintre turiștii nerezidenți sosiți în România, cheltuielile acestora reprezentând 44,7% din totalul cheltuielilor. Din totalul cheltuielilor în scop profesional și de afaceri se evidențiază cheltuielile pentru cazare 49,5%, cheltuielile în restaurante și baruri 18,7% și cele pentru cumpărături 14,2%. Din totalul cheltuielilor în scop particular se evidențiază cheltuielile pentru cazare 45,3%, cheltuielile pentru cumpărături 16% și cele în restaurante și baruri 15,2%.
Din totalul nerezidenților sosiți în România, 44,4% și-au organizat sejurul printr-o agenție de turism, 34,4% și-au organizat singuri sejurul, 14,3% au optat pentru alte modalități de organizare a călătoriei, în timp ce 6,9% și-au organizat călătoria atât pe cont propriu, cât și printr-o agenție de turism. Principalul mijloc de transport utilizat pentru a călători în România a fost avionul, folosit de 74,7% din numărul total de turiști, în timp ce 16,5% au utilizat autoturisme proprii, 5,3% autocare și autobuze, iar 3,5% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcațiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.).
Numărul turiștilor nerezidenți cazați în unitățile de cazare privată a fost de 57.000, cheltuielile acestora în România fiind de 46,8 milioane de lei. Din totalul turiștilor nerezidenți cazați în unitățile de cazare privată, 80,1% au avut ca scop al călătoriei pe cel particular, iar 19,9% pe cel profesional. Turiștii nerezidenți cazați în unitățile de cazare privată și-au organizat în mare parte pe cont propriu călătoria în România (77,8% din total).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News