Avocado este un aliment sănătos și aduce mari beneficii pentru sănătate, dar nu este recomandat să-l consumi în exces, iar dacă depășești această cantitate, ai putea face o greșeală.
Avocado a devenit indispensabil pentru multe persoane. Nu este deloc surprinzător, având în vedere că poate fi consumat în atât de multe moduri, încât cu siguranță există o rețetă obișnuită în care îl poți include. Unele persoane îl consumă la micul dejun, pe o felie de pâine prăjită, altele preferă să-l adauge în salate sau chiar să-l folosească drept ingredient principal în rețete.
Includerea avocadoului într-o dietă variată și echilibrată este o modalitate bună de a face alimentația și mai sănătoasă. Este un fruct cu numeroase beneficii, cu un gust fin și delicios, care se potrivește într-o mare varietate de preparate. Totuși, deși este sănătos și benefic, nu este indicat să exagerăm cu consumul său, lucru explicat de nutriționistul Pablo Ojeda la emisiunea Las Mañanas KISS, unde a dezvăluit că, în ciuda proprietăților sale pozitive, cel mai bine este să-l consumăm cu moderație.
Avocado face parte dintr-un grup select de alimente pe care trebuie să le consumăm cu moderație, deoarece, în ciuda beneficiilor pe care le pot aduce sănătății noastre, sunt atât de calorice încât nu este bine să exagerăm cu consumul lor. „La fiecare 100 de grame, poate conține între 350 și 400 de calorii”, a explicat Ojeda în timpul emisiunii. Din acest motiv, nutriționistul recomandă să consumăm „maximum trei avocado pe săptămână”.
Un consum excesiv poate însemna ingerarea unui număr mai mare de calorii decât este necesar pe parcursul zilei, de aceea se recomandă să-l consumăm cu moderație, dar să nu renunțăm la el, deoarece este un aliment care oferă multe beneficii, nutrienți și grăsimi sănătoase, foarte necesare pentru sănătate. Acest tip de grăsimi, cum sunt cele conținute în avocado, sunt esențiale pentru funcționarea adecvată a organismului. Sunt nutrienți pe care corpul nu îi poate produce și de aceea trebuie să-i obținem prin alimentație.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @rawpixel.com
Aceste grăsimi sănătoase ne oferă energie de lungă durată și contribuie la reglarea nivelurilor de colesterol din sânge, dar ajută și la absorbția vitaminelor liposolubile, la menținerea unei funcții cerebrale adecvate, la producerea hormonilor și la protejarea organelor noastre.
Ojeda avertizează și cu privire la alte alimente pe care este bine să le consumăm în cantități corecte, deoarece faptul că ceva este sănătos nu înseamnă că putem să-l consumăm fără control. Asta se aplică și fructelor uscate, care sunt pline de proprietăți benefice și grăsimi sănătoase, dar și bogate în calorii. Deși o mână de fructe uscate pe zi ne poate aduce numeroase avantaje, un consum excesiv poate fi contraproductiv, mai ales dacă dorim să evităm să ingerăm mai multe calorii decât sunt recomandate de experți.
Un alt aliment care se remarcă este uleiul de măsline, pe care îl denumește „cea mai sănătoasă grăsime de pe planetă”, dar cu care se întâmplă același lucru ca și cu celelalte alimente menționate. „100 ml pot conține aproximativ 900 de calorii”, explică el. „Dacă dimineața îți faci o felie de pâine prăjită cu ulei, apoi la prânz adaugi puțin mai mult în salată și seara la friptură... când îți dai seama, ai consumat 900 sau 1.000 de calorii!”.
Alimentele ne oferă lucruri foarte bune, atâta timp cât le consumăm în cantitatea potrivită, cum se întâmplă cu peștele gras sau cu brânza. Bineînțeles, dacă dorim să slăbim, este întotdeauna recomandat să consultăm un specialist pentru a ne asigura că nu ne punem sănătatea în pericol eliminând alimente esențiale, urmând sfaturi neadecvate sau alegând o dietă care ne poate provoca probleme pe termen scurt sau lung, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu