Cât câștigă lunar președintele CCR: 44.074 lei indemnizație, 11.769 lei spor pentru risc și solicitare neuropsihică, 2354 lei pentru păstrarea confidențialității

captură video
captură video

O cercetare coordonată de Blocul Național Sindical privind ”Salarizarea în sectorul public” dedică un capitol câștigurilor salariale ale judecătorilor CCR. Autorii raportului, cofinanțat de UE, analizează sporurile și indemnizațiile primite de președintele Curții, urmărind în ce măsură se respectă principiile Legii-cadru 153/2917, potrivit cărora niciun salariu în sistemul bugetar nu ar trebui să îl depășească pe cel al președintelui, iar sporurile nu ar trebui să depășească 30% din salariu.

Cum în prezent, salariul minim brut pe economie este de 3.700 de lei brut, cel mai mic salariu de bază în sectorul bugetar este de 3.700 de lei, iar cel mai mare, indemnizația Președintelui, nu ar trebui să depășească 44.400 de lei (fără sporuri).

Din analiza datelor publice privind sporurile și indemnizațiile în cadrul CCR de mai sus rezultă că indemnizația brută a Președintelui CCR este de 47.074 de lei, respectiv:

-de 12,72 ori mai mare decât salariul minim brut garantat în plată.

-de 12,06 ori mai mare decât nivelul maxim al celui mai mare salariu de bază minim din CCR, respectiv pentru funcția de curier (salariu de bază stabilit la nivel maxim 3.903 lei).

-de 13,87 ori mai mare decât nivelul minim prevăzut pentru salarizarea de bază a funcției de curier.

Sporuri, peste 35% din salariul de bază

Sporurile Președintelui CCR totalizează 35% din indemnizația de bază și se adaugă la aceasta, după cum urmează:

11.769 lei (25% din indemnizația de bază) - „spor pentru risc și suprasolicitare neuro-psihică”.

2.354 lei (5% din indemnizația de bază) - „spor pentru păstrarea confidențialității”.

1.500 lei (15% din indemnizația de bază, dar limitat prin lege la 1.500 de lei) - „spor pentru condiții de muncă vătămătoare”.

950 lei - „indemnizația lunară pentru titlul științific de doctor”.

Totalul sporurilor, de16.573 le face ca raportat la indemnizația brută acestea să depășească 30%, fiind de 35,2%.

”Venituri problematice în contextul legal actual”

Astfel, din analiza veniturilor Președintelui CCR, se infirmă ipoteza conform căreia în România este respectat nivelul salariului maxim de cel mult 12 ori salariul minim brut garantat în plată. Indemnizația brută din septembrie 2024 nu respectă acest raport.

Autorii studiului BNS consideră că sporurile primite de președintele CCR sunt ”problematice în contextul legal actual”.Conform statutului magistraților, păstrarea confidențialității este o cerință obligatorie a funcției. O astfel de prevedere este reglementată de Legea 303/2022, articolele 270-274. Este justificată acordarea acestui spor, având în vedere că încălcarea confidențialității atrage sancțiuni directe?

Toți angajații CCR primesc sporul pentru condiții vătămătoare de muncă, acest spor, deși nu este clar ce anume face lucrul în cadrul Curții să fie vătămător. Dacă sporul este universal, nu ar trebui integrat în salariul de bază, se întreabă autorii raportului?

Sporul pentru risc și suprasolicitare neuro-psihică este cel mai consistent spor, de 25% din indemnizația brută. Este justificat acest cuantum sau ar trebui inclus în salariul de bază pentru respectarea raportului de 1:12?

Concluzii Raport BNS: Discrepanțe în aplicarea legii salarizării unitare

Venitul brut lunar al Președintelui CCR este de 63.647 lei, echivalent cu de 17,2 ori salariul minim brut garantat în plată, din care sporurile lunare reprezintă 4,5 salarii minime brute. Într-un an, sporurile depășesc valoarea a 54 de salarii minime brute.

Raportul legal de 1:12 și limita de 30% pentru sporuri nu sunt respectate, ceea ce ridică întrebări privind consolidarea acestora în salariul de bază și aplicarea uniformă între instituții. La ICCJ, de exemplu, raportul pentru sporuri se încadrează în limita de 30%, dar venitul brut al Președintelui ICCJ este de 14,37 ori salariul minim brut garantat.

Aceste discrepanțe subliniază necesitatea unor ajustări legislative și aplicarea consistentă a principiilor salarizării unitare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel