Cât câştigă un europarlamentar într-un mandat la PE

Alegerile europarlamentare din 25 mai îi aduce unui ales  aproape 100.000 de euro pe an, sumă la care se adaugă multe alte beneficii.

Salariile europarlamentarilor sunt stabilite prin regulamentul Parlamentului European, dându-le posibilitatea să aleagă dacă să fie plătiţi conform salarizării din Parlamentul ţării din care fac parte (cazul italienilor) sau conform PE.

În aceste condiții,  un europarlamentar  primeşte lunar o indemnizaţie de aproximativ 6.200 de euro net, plus alţi 4.300 de euro pentru cheltuieli admnistrative (pentru administrarea cabinetelor parlamentare, telefonie mobilă etc).

La aceste sume se mai adaugă şi diurna de 304 euro pentru fiecare zi prezentă la reuniunile oficiale ale Parlamentului European sau 152 de euro pentru vizite de lucru în state din afara Uniunii.

Deplasările din țările de la origine către și de la Bruxelles și Strasbourg sunt susținute de PE prin bilete de avion la casa bussines, clasa I la tren sau o sumă forfetară de 0,50 euro/km dacă se deplasează cu mașina. Europarlamentarul poate merge la reuniuni din afara țării de origine, care nu sunt oficiale, dar intră în cadrul atribuțiilor sale oficiale, lucru pentru care PE decontează totul în limita unui buget anual de maximum 4.243 euro/anual/per persoană. 

În total, un eurodeputat poate ajunge să câştige aproximativ 207.000 de euro pe an, iar într-un mandat aproape un milion de euro.

Pe vremea cănd era europarlamentar, George Becali declara însa: "Mie-mi place luxul. Acolo, scaune de plastic de 10 euro, mese de plastic de 3 euro. Nu-mi place!".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel