Potrivit Agrointel, fermierii români încasează pe grâul de panificaţie cu 15%-20% mai puţin decât cei din Franţa, Germania sau Marea Britanie.
Diferențe de câștig. De la 3.000 de euro la 1.000 de lei
"Diferenţele sunt date de contextul general al pieţelor. Preţul grâului în Germania, Franţa sau Italia are o altă structură de cost faţă de România. Acolo un salariu este de 2.500-3.000 de euro/lună, iar eu nu ştiu niciun tractorist care să câştige atât în România", explică italianul Valter Raffini, proprietarul traderului Eurosiloz din Teleorman. În România, salariul mediu net în agricultura locală a fost de 1.227 lei în luna iulie a acestui an.
Cum s-a dus o treime din marfă pe apa sâmbetei
Producţia românească de grâu este în acest an de 7,3 milioane de tone, în creştere cu o treime faţă de rezultatul din 2012. În ciuda acestei creșteri, datorată vremii favorabile, ploile din perioada recoltării au redus calitatea mărfii, astfel că cel puţin o treime din marfă se încadrează în categoria grâului furajer.
În Germania şi Franţa, liderii pieţei europene a grâului, fermierii au strâns de pe câmp 24,1 milioane de tone, respectiv 36,9 milioane de tone, în creştere cu 8%, respectiv 3%. Recolta cumulată a celor 28 de economii din UE este în acest an de 134,6 mil. tone, cu 7% faţă de rezultatul anterior.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News