Românii ar putea cheltui până la 6 miliarde de euro în străinătate, până la finalul anului.
În urma analizelor realizate de Ziarul Financiar, pe baza indicatorilor BNR, românii vor ajunge să cheltuie, anul acesta, 6 miliarde de euro pe vacanţe în străinătate, ceea ce reprezintă un record istoric.
Cifrele care au stat la baza analizei oferite de BNR, care lunar oferă publică contul curent al balanţei de plăţi (intrări şi ieşiri) în servicii, iar cele mai recente date arată că în turism avem un deficit uriaş de 1,1 miliarde de euro în primele cinci luni din acest an, conform sursei citate.
Astfel, românii au cheltuit pe vacanţe în străinătate 2,5 mld. euro în ianuarie-mai anul acesta. Străinii au cheltuit 1,4 miliarde de euro la noi.
Vara 2022 a reprezentat cel mai slab sezon estival pe litoralul românesc, transmit antreprenorii. Se pare că doar voucherele de vacanţă au mai adus turiştii, care altfel au fugit în Bulgaria, Grecia sau Croaţia. Unul dintre motivele pentru care au mers la sud de Dunăre a fost reprezentat şi de preţurile mari din România, comparativ cu condiţiile oferite.
"Tichetele de vacanţă în continuare susţin enorm turismul românesc şi în mod special vorbim acum despre litoral, pentru că, dacă nu am fi avut această circulaţie a tichetelor de vacanţă acum şi dacă Guvernul României ar fi luat decizia nefastă în decembrie de a stopa emiterea tichetelor de vacanţă, numărul turiştilor români în România, în vacanţă în România, în acest moment, ar fi fost chiar şi mai mic", a declarat Corina Martin, preşedintele de onoare al Asociaţiei Patronale Resto Constanţa, conform Rador. (VEZI CONTINUAREA AICI)
Ministrul Turismului, Daniel Cadariu, nu vede problemele de pe litoralul românesc, considerând că sunt generalizări nejustificate. Dar, când e vorba să dea exemple pozitive, generalizează un weekend, folosindu-l ca argument pozitiv.
Prezent la Antena 3, în emisiunea ”În fața națiunii”, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin Daniel Cadariu, a declarat că ”în general, într-o economie de piață, funcționează cererea și oferta... și atunci când ele nu se întâlnesc- sunt cazuri ca-n anumite zone din stațiunea Mamaia - turiștii se lasă așteptați. Lucrurile diferă în funcție de zona despre care discutăm”. Întrebat dacă vede corect raportul calitate-preț, ministrul Cadariu spune: ”Atât timp cât discutăm de ofertă - preț, e corect.”
Ministrul justifică situația de pe litoralul românesc spunând: ”Depinde cu ce comparăm, pentru că în 2021 știm că în întreg sezonul estival nu prea găseai un loc de cazare pe litoralul românesc”. După ce i s-a atras atenția că-n 2021 nu prea puteai să te bucuri de vacanțe liber, din cauza restricțiilor COVID, ministrul a răspuns că din acest motiv spune că depinde ce și cu ce comparăm, fără a fi prea clar în explicații. ”Faptul că cel puțin în acest weekend bună parte din litoralul românesc a fost plin vine să combată o serie de informații rostogolite în comunicarea publică, cu tentă negativă. Noi, românii, de prea multe ori, suntem pradă generalizărilor și ne încântă știrile negative... am putea discuta despre povești de succes” justifică el situația de la malul mării.
Daniel Cadariu spune că nota pe care i-ar acorda-o litoralului din România, per ansamblu, ar fi ”peste 8”, aducând ca argumente numărul de turiști, plajele lărgite care acum pot fi ocupate de turiști, dar și plajele cu ”blue flag”, fără a le menționa.
Ministrul Turismului afirmă că ”nici la vecinii de la sud nu este totul perfect”. ”Sunt și exemple negative, dar nu asta este eticheta generală a litoralului românesc” a mai spus Cadariu. El mai afirmă că turistul din România este unul educat, spunând că sunt și exemple negative, de pus la categoria excepții.
Până una alta, iată câteva probleme de pe litoralul românesc pe care nu le întâlnești, indiferent cu ce destinație compari:
- nisipul de pe plajă este plin de chiștoace.
- lipsa coșurilor de gunoi, inclusiv pe plajele private.
- neasigurarea unor condiții minime de igienă, precum toalete publice gratuite și curate, dușuri, etc, dacă nu puse la dispoziție de privații care închiriază șezlongurile.
- lipsa parcărilor.
- gunoaiele.
- comerțul la întâmplare.
- șezlonguri scumpe și lipite unele de altele.
În continuare, lăsăm cititorii DCNews să completeze lista de probleme de pe litoralul românesc, unele aparent nevăzute de către ministrul Cadariu. Excepții sunt: cele pozitive, nu cele negative, respectiv câteva plaje, puține, care oferă condiții decente, dar și la prețuri de necomparat cu destinațiile externe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News