A crescut cererea pentru casele din Grecia, de pe coastă, unde prețurile sunt foarte mici în comparație cu cele din România.
Publicitate
Cererea pentru o casă de vacanţă în regiunea Halkidiki este în creştere. Cumpărătorii sunt în continuare, în majoritatea lor, cetăţeni străini, în principal din ţările balcanice, în condiţiile în care grecii sunt încă într-o stare de aşteptare din cauza dificultăţilor financiare cu care se confruntă în viaţa de zi cu zi, citează Rador. Potrivit preşedintelui Asociaţiei Agenţilor Imobiliari din Halkidiki, Grigoris Stivachtaris, "interesul celor din Balcani de a cumpăra o casă de vacanţă în Halkidiki este puternic. În ceea ce priveşte interesul celor din Balcani şi al grecilor de a cumpăra un imobil, procentul aferent este de 65%, respectiv 35%. 70% din contractele pe care le încheiem sunt cu cumpărători care vin din Bulgaria, Serbia, Albania, Macedonia de Nord şi România. În ceea ce priveşte preţurile, preţul mediu al caselor pe care le cumpără se situează între 50.000 şi 80.000 de euro", spune Stivachtaris.
În privinţa zonei pentru care optează cumpărătorii, preşedintele Asociaţiei Agenţilor Imobiliari din Halkidiki afirmă că "aceştia aleg în principal case situate pe primul braţ, în Potidaia şi de la Kalikrateia în jos, pe primul braţ al peninsulei Halkidiki. Pe braţul al doilea se cumpără în Nikiti şi de la Metamorfosi în jos, dar există, desigur, interes şi pentru al treilea braţ al peninsulei. În general, se cumpără în toată zona Halkidiki, dar este preferat în principal primul braţ. Iar motivul este că sunt multe case de vânzare". În privinţa preţurilor, Stivachtaris precizează că "preţul variază în funcţie de zonă, în funcţie de amplasare, în funcţie de metri pătraţi ai imobilului. În general, se cumpără case în funcţie de buget. Casele cumpărate sunt folosite pentru petrecerea vacanţei, dar şi pentru exploatare turistică", mai spune preşedintele Asociaţiei Agenţilor Imobiliari din Halkidiki, conform Rador.
Prețul proprietăților din Grecia a crescut la niveluri fără precedent în 2022. Potrivit Spitogatos, cea mai importantă aplicație folosită în Grecia pentru a căuta proprietăți imobiliare, suburbiile sudice ale Atenei sunt zonele cele mai scumpe pentru a cumpăra proprietăți, scrie Greek Reporter.
Prețul mediu de-a lungul Rivierei Atenei, linia țărmului de-a lungul Golfului Saronic, chiar în afara capitalei Greciei, este de 3.067 de euro pe metru pătrat, o creștere cu 10,9% față de aceeași perioadă din 2021. Se pare că reamenajarea fostului aeroport al Atenei, Hellinikon, a dus la un mai mare interes pentru casele din zonă.
"Dezvoltarea imobiliarelor în Hellinikon, care este considerat cel mai mare proiect de regenerare urbană din Europa, va avea un impact semnificativ asupra pieței imobiliare, în special în suburbiile sudice ale Atenei, crescând și mai mult prețurile atât pentru închiriere, cât și pentru cumpărarea caselor și apartamentelor", a declarat Ana Vukovic, directorul general al Collier’s Greece, pentru Greek Reporter.
Cererea mare de proprietăți din Riviera Atenei a determinat și creșterea prețurilor în vecinătatea Pireus, unde a existat o creștere de 11,9%. Prețurile în centrul Salonicului au crescut cu 11,7%.
Cicladele sunt a doua cea mai scumpă zonă pentru a cumpăra proprietăți în Grecia. Prețul a crescut cu 6,9% în al doilea trimestru al anului 2022 față de aceeași perioadă a anului trecut. O casă medie din Ciclade costă 2.887 de euro pe metru pătrat. Cicladele au fost întotdeauna un magnet pentru investitori, aici venind oameni în principal din SUA și Australia, dar și cumpărători din Marea Britanie, Franța, Italia și Orientul Mijlociu.
Mykonos și Santorini sunt cele mai scumpe insule pentru a cumpăra proprietăți din Ciclade. Potrivit unui sondaj recent realizat de site-ul financiar Oikonomikos Tachydromos (OT), prețurile solicitate pentru o casă de lux în Mykonos variază de la 5.500 de euro pe metru pătrat la 7.500 de euro pe metru pătrat, în timp ce există cazuri în care o vilă poate depăși prețul de 10.000 de euro pe metru pătrat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu