Un studiu realizat de cercetătorii din Marea Britanie trage o concluzie îngrijorătoare. Interiorul maşinilor personale este, de multe ori, mai murdar decât o toaletă. Astfel, maşinile sunt mediul perfect pentru o mulţime de bacterii.
Publicitate
Per total, cercetătorii de la Universitatea Aston au concluzionat că portbagajul are cele mai multe bacterii, urmat de scaunul şoferului, schimbătorul de viteze şi bancheta din spate. Toate punctele analizate au fost mai pline de bacterii decât un capac de wc extrem de murdar.
Descoperirile reprezintă "un semnal de alarmă" pentru toţi cei care îşi pun fructele şi legumele în portbagaj după ce au mers la magazin sau care se bucură de un meniu fast-food în maşină.
"Rezultatele studidului sunt fascinante, pentru că ne arată că, în ciuda faptului că ne curăţăm maşinile, cu cât sunt mai vechi, cu atât sunt mai murdare. Iar asta se întâmplă mai ales pe scaunul şoferului sau în portbagaj. Şi când ne gândim că fiecare dintre noi a mai scăpat fructe, legume prin maşină, iar ulterior le-am mâncat...", a declarat dr. Jonathan Cox, profesor de microbiologie la Universitatea Aston, conform Daily Mail.
În studiu au fost incluse un Peugeot 307-SW de 17 ani, o Honda Jazz de 9 ani şi un Ford Focus de 13 ani. Maşinile erau la mâna a doua, iar foştii proprietarii aveau şi animale şi copii. În cadrul studiului, au fost cercetate şi două colace de WC necurăţate în ultimele 24 de ore.
Toate cele şase puncte din maşini care au fost cercetate - portbagajul, scaunul şoferului, schimbătorul de viteze, bancheta din spate, bordul şi volanul - aveau mai multe bacterii decât colacele de WC.
Printre bacteriile găsite în maşină se numărau Pseudomonas, care nu poate fi tratată cu uşurinţă cu antibiotice, dar şi Stafilococ Auriu. De asemenea, vechimea maşinii a contat în numărul de bacterii găsite.
"Aceste rezultate ne schimbă modudl în care privim curăţenia maşinii. Adesea, ne curăţăm maşinile bazându-ne pe cum arată, în loc să ne concentrăm pe cât de curate sunt ele de fapt. Dar nu ne-am gândi niciodată să mâncăm direct de pe colacul de WC, nu?", a mai afirmat Cox.
1. E-coli - cele mai multe tulpini sunt inofensive, însă transmiterea acestei bacterii se poate face pe cale orală, iar rezultatul poate fi toxiinfecţie alimentară. Spre exemplu, dacă scăpăm mâncare pe jos şi apoi tot o mâncăm, ne expunem.
2. Pseudomonas - această bacterie este extrem de contagioasă şi infectează atât oameni cât şi animale. Din nefericire, este şi rezistentă la antibiotice
3. Bacillus subtilis - poate fi găsită în tractul gastrointestinal al oamenilor şi al animalelor rumegătoare. Din fericire, nu constituie o ameninţare pentru oameni.
4. Stafilococ epidermi - sunt microbi de piele care se găsesc pe mâinile tuturor, dar care pot provoca infecţii în oameni care sunt imunocompromişi.
5. Stafilococ auriu - se găseşte în tractul respirator superior, dar uneori se poate găsi şi pe piele. Aceste bacterii sunt asociate cu tusea şi strănutul, însă o tulpină este extrem de greu de tratat (stafilococul auriu rezistent la methicilină).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu