Cât de departe va merge Putin după mișcarea cu independenţa regiunilor separatiste? Ce spune Chirieac

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a decis recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk, invocând faptul că Ucraina nu a avut niciodată o „statalitate autentică”. „Întrebarea este cât de departe va merge Vladimir Putin?”,  a punctat analistul Bogdan Chirieac.

„Ce se întâmplă acum era de prevăzut. Întrebarea este cât de departe va merge Vladimir Putin? (...) Va încerca să ocupe întreg litoralul ucrainean al Mării Negre? Iată o întrebare la care doar Putin poate să răspundă. Nu știu cât de puternică va fi riposta Armatei Ucrainei, cred că Occidentul se autoiluzionează că va fi puternică, dar întrebarea este dacă Putin va încerca o lovitură de stat la Kiev pentru a așeza acolo un guvern pro-rus, care să rezolve, dacă vreți, problemele Rusiei. Volodimir Zelenski ar putea să facă un guvern în exil în momentul acesta? Sunt multe întrebări”, a spus analistul Bogdan Chirieac, marți, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

„Sancțiunile vor fi aplicate gradual. Deci, nu vor fi la maximum în acest moment”, a subliniat analistul.

Întrebat dacă Vladimir Putin își asumă sancțiunile, Bogdan Chirieac a făcut următoarele precizări: „Da, fiindcă, în acest moment, are alianța cu China.”

„China singură este capabilă să fie un tampon între Rusia și toate sancțiunile mondiale. Forța economică a Chinei este remarcabilă în momentul acesta. Nu numai forța economică, ci și cea politică și militară. Politic vorbind, lumea se uită cu mare atenție cine va recunoaște independența regiunilor Lugansk şi Doneţk. Dacă va recunoaște și China, atunci comunitatea internațională are o mare problemă. (...) Lumea se reașază și nu în partea în care ne-am fi dorit, adică la întrecere de avioane, roboți, inteligență artificială, ci văd că ne ducem tot către tancuri, gloanțe și moarte”, a spus Bogdan Chirieac.

Reacțiile politicienilor cu privire la situația din Ucraina

Florin Cîțu, președintele PNL, și Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, au condamnat situația din Ucraina.

„Condamnăm cu tărie recunoașterea de către Rusia a independenței zonelor Donețk și Luhansk. Este o încălcare flagrantă a legilor internaționale și va atrage cel mai sever răspuns din partea comunității internaționale. România susține suveranitatea și integritatea teritorială”, a scris pe Twitter Florin Cîțu, președintele PNL.

„Rusia încalcă legislația internațională și denunță unilateral acordurile de la Minsk prin recunoașterea așa-ziselor republici din estul Ucrainei. USR condamnă decizia lui Vladimir Putin. Un lider autoritar încearcă să schimbe ordinea de securitate din Europa prin violență. Sancțiunile drastice sunt un răspuns necesar al Europei în această situație”, a scris pe Facebook Cătălin Drulă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel