EXCLUSIV  Cât de dependentă este Europa de China. Europarlamentarul olandez Robert Roos, avertisment. "Libertatea de a alege ne este luată"

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Robert Roos, europarlamentar olandez, a vorbit în exclusivitate pentru DC News despre Green Deal şi despre tranziţia energetică. Robert Roos a participat la conferinţa "Make Europe Great Again (MEGA), organizată de Institutul Mihai Eminescu, condus de senatorul AUR Claudiu Târziu. 

Acesta a spus care sunt principalele provocări cu care se confruntă Europa în următorii cinci ani. 

"Avem parte de multe provocări, lucrurile se schimbă foarte repede. Să începem cu Green Deal, a fost promovat în ultimii 5 ani pentru o tranziție energetică. Problema este că în 2010 exportam energie, ca și continent, iar astăzi depindem de alte părți ale lumii. Ei (n.r., UE) vor să fie independenți prin energie curată, dar nu este posibil. Am înlocuit toate sursele energetice pe care te poți baza cu surse energetice care depind de starea vremii. Nu putem stoca acea energie, așa că problema de acum este că producția energetică este prea scumpă și vedem că deindustrializarea a început deja în Germania sau Olanda.

Vorbim de locuri de muncă, de venituri, iar eu cred că ar trebui să facem un pas înapoi. Dacă tot facem tranziție energetică, să includem măcar și energia nucleară. Fără energie nucleară este imposibil. Din nefericire, Germania și-a închis 17 centrale nucleare perfect funcționale. Este vorba de ideologie și nu îi ajută pe oameni acest lucru", a declarat Robert Roos pentru DC News. 

Energia nucleară nu poate fi eliminată complet, avertizează europarlamentarul

"Nu poți să elimini complet combustibilii fosili. Unii cred că putem, dar avem nevoie de toate materialele. Avem nevoie de petrol pentru că multe procese depind de petrol. Energia stă la baza prosperității noastre economice. Au distrus acest lucru, iar noi ar trebui să refacem situația în următorul mandat al Parlamentului European", a mai declarat acesta.

Europenii nu mai au încredere în europarlamentari

Robert Roos a vorbit şi despre diminuarea încrederii în parlamentarii de la Bruxelles, dar şi despre lucrurile care trebuie să se schimbe la nivelul UE.  

"Transparență. Nu au fost deloc transparenți. Militează pentru lucruri pe care nu le-a cerut nimeni. Suntem o democrație, oamenii ies la vot pentru un program politic. Nimeni nu a cerut Green Deal. Când vine vorba de imigrarea ilegală în masă, oamenii nu o mai vor, dar imigranții continuă să vină în Europa. Politicienii nu ascultă.

Avem nevoie de fermieri. Securitatea alimentară este o problemă de siguranță națională. Au încercat să scape de fermierii noștri. Nu asta vor oamenii. Dacă am învățat ceva din pandemie este că trebuie să fim independenți ca și continent. Acum, îi dăm afară pe fermieri în întreaga Europă, iar acest lucru va fi o problemă pentru că avem nevoie de mâncare de trei ori pe zi.

Așadar, au venit cu lucruri pe care nu le-au solicitat oamenii vreodată, iar de aceea oamenii nu mai au încredere în politicieni. Dacă ieși la vot, te aștepți că te vor asculta", a precizat el.

Cât de dependentă este Europa de China?

"Haideți să luăm exemplul tranziției energetice și interdicția motoarelor cu ardere internă. UE a creat o lege care interzice aceste motoare până în 2035. Așadar, toți vom fi obligați să cumpărăm mașini electrice. Dar acestea sunt mult prea scumpe, așa că vorbim de libertatea de a alege care ne este luată. Un alt aspect ar fi că avem 600.000 de locuri de muncă în Europa în industria auto. Nu putem să concurăm cu China pentru că toate aceste materiale de care avem nevoie pentru baterii și așa mai departe nu vin din China, dar din locuri controlate de China.

Ne-am transformat în dependenți energetici de China prin panourile solare, turbinele eoliene, mașinile electrice. Ar trebui să inversăm acest trend.

Din păcate sunt în Parlamentul European de doar cinci ani. Nu am fost niciodată politician, ci antreprenor. M-am îngrijorat mult în legătură cu ce se întâmpla în țara mea, de direcția greșită spre care se îndrepta cu acești politicieni de stânga, liberali. Așa că am intrat în politică.

Problema este că deși suntem o țară inovatoare cu o industrie importantă, ei o distrug. Dăm exemplul fermierilor. Suntem a doua cea mai mare țară ca producție alimentară din lume. Avem fermieri care sunt foarte eficienți. Industria noastră alimentară este distrusă, fermierii noștri ne sunt distruși. Da, Olanda este o țară inovatoare, dar suntem primii și la lucruri greșite: distrugerea fermierilor, tranziția energetică, toate aceste lucruri care nu ajută oamenii", a mai spus Roos.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel