Plimbatul câinelui este benefic, atât pentru tine, cât și pentru câinele tău. Acesta influențează pozitiv sănătatea fizică și mintală, ajutând la menținerea unei greutăți sănătoase, scăderea tensiunii arteriale și oferirea unei doze sănătoase de aer proaspăt.
Frecvența cu care ar trebui să îți plimbi câinele depinde de mai mulți factori, inclusiv rasa, vârsta și nivelul de energie al câinelui tău. Și, desigur, depinde și de timpul pe care îl ai la dispoziție pentru a-l plimba.
Iată cum influențează fiecare dintre acești factori decizia de a plimba câinele.
Fiecare rasă are nevoi diferite de exercițiu. Rasele de câini de vânătoare sau de lucru, cum ar fi Collie sau Australian Shepherd, pot avea cerințe mai mari decât cele crescute pentru a fi câini de companie, cum ar fi Yorkshire Terrier și Papillon.
Dar rasa nu este totul, preferințele individuale contează și ele. De exemplu, unii Basset Hound pot fi sportivi naturali, în timp ce alții preferă să stea pe canapea. De asemenea, câinii care sunt stresați, care suferă de anxietate de separare sau care sunt cunoscuți pentru comportamentele lor distrugătoare pot beneficia de mai mult exercițiu.
Este nevoie de atenție atunci când fac exerciții sau când sunt plimbate rasele brahicefalice (cu față plată), cum ar fi Pugs sau Boxeri. Acești câini tind să se supraîncălzească mai ușor, iar stăpânii trebuie să fie vigilenți la semnele de insolație atunci când îi plimbă.
Durata de viață a câinelui joacă un rol important în nevoile sale de plimbare. Câinii tineri au mai multă energie și, în general, vor necesita mai mult exercițiu decât câinii de vârstă mijlocie (5–8 ani) și câinii seniori (9 ani sau mai mult). Dar, din nou, există întotdeauna excepții de la această regulă.
Ține cont că patrupezii de vârstă mijlocie și vârstnici pot avea artrită, atrofie musculară sau alte boli, cum ar fi hipotiroidismul sau diabetul, care le scad rezistența. Din punct de vedere mental, aceștia pot fi dornici să meargă, dar din punct de vedere fizic, este posibil să nu poată ține ritmul.
Este important să fii atent la semnele că acesta obosește în timpul plimbării și să nu-l forțezi dincolo de limitele fizice. Totuși, medicul veterinar te poate ajuta să îți menții câinele în formă, cu suplimente pentru articulații și alte terapii, pe măsură ce îmbătrânește.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm
Este important să iei în considerare sănătatea câinelui tău atunci când stabilești cantitatea de exercițiu potrivită. Majoritatea câinilor pot tolera o plimbare zilnică de 20–30 de minute, dacă au o condiție fizică relativ bună. Câinii într-o stare fizică excelentă pot face plimbări de până la două ore sau pot merge în drumeție pentru mai multe ore la rând. Dar poate fi dificil pentru câinii supraponderali sau obezi să facă o plimbare de 10 minute fără a face mai multe pauze sau a respira greu din cauza efortului.
Ieși cu câinele la plimbare și monitorizează-i nivelul de energie. Dacă începe să încetinească după 25–30 de minute, poate că se obosește. În loc să meargă cu entuziasm înainte, ar putea să înceapă să respire mai greu și să fie mai atent la împrejurimi.
Întoarce-te acasă și monitorizează-i ritmul pe drumul de întoarcere. Dacă continuă să încetinească ritmul, înseamnă că a mers prea mult. Data viitoare, plimbarea trebuie să fie mai scurtă, deoarece trebuie să iei în calcul și timpul necesar pentru a te întoarce acasă.
Nu doar că trebuie să monitorizezi cât durează până când patrupedul tău începe să încetinească, dar trebuie să fii atent și la comportamentul său după plimbare. Dacă bea apă și apoi se prăbușește imediat pe pat pentru câteva ore, este posibil să fi exagerat cu exercițiul.
Dacă întâmpini dificultăți în a-ți plimba câinele din cauza programului tău, încearcă:
Indiferent de forma de exercițiu, încearcă să îți implici câinele într-o activitate continuă de cel puțin 10–15 minute în fiecare zi, potrivit Petmd.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News