O doză zilnică de alcool poate să conducă la obezitate? Există dovezi tot mai mari care sugerează o legătură între alcoolism și obezitate, însă cercetările nu sunt finalizate.
De ce bem alcool? Există foarte multe motive - fie că deschideți o bere rece în timpul verii, fie că vă răsfățați cu un pahar de vin parfumat - punctul comun este că alcoolul oferă un sentiment de plăcere.
Dar, cu șapte calorii pe gram de alcool, băutura poate provoca deranj corpului, în special taliei! Știm că trebuie să scădem aportul de alcool și să alegem băuturile noastre cu înțelepciune pentru a menține o greutate sănătoasă - dar poate consumul excesiv de alcool să conducă la obezitate reală? se întreabă specialiștii de la health24.com.
Legătura dintre alcool și obezitate
Cercetările publicate în 'Current Obesity Reports' au încercat să stabilească o legătură directă între consumul de alcool și obezitate. Deși există factori dovediți în alcool care contribuie la creșterea în greutate, studiul este limitat în stabilirea unei legături precise între alcool și obezitate.
Studiile efectuate la 'Washington School of Medicine' din St Louis au analizat date din două cercetări legate de alcoolism. În timp ce primul sondaj nu a arătat nici o legătura între obezitate și o istorie familială a alcoolismului, cel de-al doilea sondaj recent a aratat că cei cu antecedente familiale de alcoolism au fost mai predispuși să devină obezi.
Conform sursei citate, cercetătorii au sugerat ca aceasta legatură ar putea fi rezultatul factorilor de mediu - un stil de viață din ce în ce mai sedentar și consumul de alimente nesănătoase.
Chefurile cu alcool, mai rele decât consumul regulat
Un alt studiu a arătat că persoanele care consumă alcool în exces (până la beții) sunt mai predispuse să câștige în greutate, în comparație cu cele care beau în mod regulat, dar în cantități mici.
Există mai mulți factori care pot duce la creșterea în greutate și la o eventuală obezitate în cazul în care continuați să beți mult:
1. Alcoolul este plin de calorii, dar lipsit de nutrienți
Nu toate caloriile sunt la fel. În timp ce unele calorii oferă nutrienți benefici, caloriile din alcool nu au valoare nutritivă. Unele băuturi alcoolice conțin zahăr, mai ales dacă preferați cocktail-uri sau băuturi alcoolice în amestec cu băuturi răcoritoare. Dacă aveți intenția să participați la un chef cu alcool, situația devine și mai gravă, deoarece caloriile se adaugă destul de repede. Atunci când corpul dvs. primește prea multă energie din alcool, aceasta nu este folosită și ajunge să fie depozitată ca grăsime.
2. Alcoolul ne face să mâncăm nesănătos și în viteză
Nimic nu te face să scapi de inhibiții mai repede decât o noapte plină de băuturi tari. Alcoolul mult face ca glicemia să aibă variații semificative, ceea ce duce la nevoia inevitabilă de a mânca și, cu siguranță, nu vă veți dori doar o salată, în starea voastră de ebrietate. Este mult mai probabil să uitați totul despre dieta sănătoasă și să alegeți cea mai bogată masă din meniu - pe lângă caloriile consumate deja din alcool. Dacă vă obișnuiți cu un astfel de comportament, cu siguranță va duce la creșterea în greutate.
3. Alcoolul stă în calea rezultatelor personale
Dacă veți chefui în mod regulat în timpul weekend-urilor, este puțin probabil să vă simțiți ca și cum ați fi făcut antrenament pentru vreun maraton sau să fi mers la sala de sport. Veți resimți letargie și indiferență și vă va fi mai ușor să renunțați la sesiunea de antrenament. Însă, noaptea de dezmăț ocazional nu va ruina planul general de exerciții fizice, însă, dacă acset lucru devine o obișnuință, acest lucru ar putea, cu siguranță, să te transforme într-un 'cartof' supraponderal aruncat pe canapea.
4. Alcoolul poate afceta creierul
Potrivit cercetărilor, există similitudini în căile care duc la supra-alimentație și dependența de alcool. Etanolul avertizează creierul pentru a semnala "lipsa de hrană", care poate duce la creșterea apetitului și a supraalimentării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News