Medicul reumatolog Cătălin Codreanu a fost invitat interviurile DC News și DC Medical, unde a spus cât de grave și frecvente sunt fracturile osteoporotice.
500 de milioane de bărbați și femei din întreaga lume sunt afectați de osteoporoză, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății.
Una din trei femei și unul din cinci bărbați cu vârsta de 50 de ani și peste această vârstă vor avea o fractură de fragilitate din cauza osteoporozei, avertizează Cătălin Codreanu, președinte al Societății Române de Reumatologie.
„Ar trebui să știm câte persoane de după vârsta de 50 de ani există și asta putem afla de la Institutul de Statistică. O femeie din trei va dezvolta de a lungul vieții, după vârsta de 50 de ani, o fractură osteoporotică de orice fel ar fi ea. De asemenea, nici bărbații nu sunt scutiți, aproximativ unul din cinci bărbați va dezvolta o fractură osteoporotică.
Orice calcule am face, cifrele la care ajungem sunt foarte mari. Multe dintre aceste fracturi sunt nediagnosticate, iar prima fractură apărută antrenează într-un fenomen de cascadă, pentru că dezechilibrează mecanic statica coloanei.
Aceste fracturi, la nivelul coloanei generează o modificare majoră a felului în care ne comportăm în mobilitate și are consecințe funcționale foarte importante. Acesta este un lucru esențial”, a precizat Cătălin Codreanu, președinte al Societății Române de Reumatologie, la interviurile DC News și DC Medical.
Cătălin Codreanu, președinte al Societății Române de Reumatologie, a precizat că de-a lungul timpului, metodele de depistare au progresat, iar doctorii și pacienții au devenit mai obișnuiți cu această patologie și atunci ea este depistată ceva mai devreme, însă, nu așa cum ar trebui.
„Există mai multe aparate de densitometrie decât erau pe vremuri, avem mai des obișnuință de a determina nivelele serice de vitamina D. Cunoaștem mai multe lucruri și, concomitent, terapiile disponibile sunt mai multe și mai diversificate.
Mai este cale lungă până la îndeplinirea acestui principiu al medicinei personalizate, dar s-au făcut progrese majore pentru că în funcție de tipologia fiecărui pacient, de cât de severă este pierderea osoasă, de consecințele deja avute, de tipul fracturilor care deja s-au instalat, de terapiile care au fost inițial încercate, noi avem posibilitatea să alegem acel medicament care este cel mai potrivit pentru fiecare caz.
Foarte des, cei care administrează sistemele de sănătate se tem de terapiile veșnice, eterne care odată începute nu se mai termină.
Să spunem că ai neșansa să faci o fractură osteoporotică la 52 de ani, imediat după instalarea menopauzei. Ținând cont de speranța actuală de viață de peste 80 de ani, tu trebuie ca în următorii 30 de ani să urmezi un tratament. Pe cel care plătește îl îngrijorează foarte tare.
Partea bună pentru aceste terapii noi este faptul că schemele terapeutice sunt precizate în timp și sunt limitate.
S-a demonstrat că folosind o terapie de un an, de exemplu, poți să obții un efect clinic major semnificativ, al cărui efect este persistent în timp și poate fi întreținut cu o terapie de întreținere mult mai simplă, mai ușoară mai ieftină și mai ușor de administrat pe un termen mai lung.
Sunt puține cazuri diagnosticate față de câte există de fapt. Dintre cele diagnosticate nu toate sunt tratate și, culmea, dintre cele care încep tratamentul, o bună parte, cel puțin jumătate abandonează acest tratament pentru că osteoporoza de multe ori este o boală care nu doare.
Atunci când nu doare n-ai niciun motiv, până când te plesnește o fractură și este deja tardiv”, a spus Cătălin Codreanu, președinte al Societății Române de Reumatologie, la interviurile DC News și DC Medical.
Vezi emisiunea integrală în materialul video de mai jos:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu