Andreea Cosma, colaborator la Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, a prezentat proiectele pe care organizația le desfășoară la nivel național și european pentru promovarea culturii românești în rândul tinerilor.
Andreea Cosma, colaborator al Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, a fost invitată la dezbaterea „România, un loc al diversității și al valorilor“, unde a prezentat proiectele pe care Centrul le desfășoară pentru tinerii români din țară și din diaspora.
„Putem să ne uităm la Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” mai mult ca la un hub cultural, nu neapărat să-l vedem ca pe o instituție de cultură.
Pe lângă activitățile de zi cu zi, precum cursurile de artă, de muzică, de actorie, filme în cadrul Cinematografului Jean Constantin, cercetare pe teme de cultură tradițională, de anul trecut, Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” organizează și Festivalul Mamaia, iar anul acesta a organizat și Festivalul Național al Cântecului și Dansului Popular Românesc.
Centrul încearcă, prin toate aceste activități, să promoveze cultura tradițională și tradițiile. În cadrul Centrului există și Ansamblul Folcloric Profesionist Brâulețul. Noi ne mândrim foarte mult cu acest ansamblu“, a spus Andreea Cosma.
„Pentru că am vrut să scalăm toate aceste activități și să le facem la nivel european, nu doar pe plan local, regional și național, am decis să organizăm și proiecte Erasmus+, iar în prezent avem două proiecte. Unul se numește Heritage Stewardship, unde invităm tinerii să protejeze patrimoniul cultural, material și imaterial, și în care avem 8 parteneri din patru țări. Creăm împreună o platformă de patrimoniu cultural și natural, prin care vrem să promovăm tradițiile la nivel european. Grupul țintă e reprezentat de tineri, atât din țară, cât și din diaspora, tineri care își doresc să cunoască mai multe despre patrimoniu. În cadrul acestui proiect Erasmus+ se pot face colaborări, se pot crea tot felul de activități și se poate obține finanțare.
Al doilea proiect este un Ierbar digital, nu doar un ierbar cu plante, ci un ierbar cu povești culese din sate, de la oameni vârstnici, leacuri și diverse lucruri care țin de cultura tradițională, ilustrații cu plante și tot felul de lucruri cu care le facem împreună cu tinerii.
Pe viitor ne gândim să facem un proiect pe cultură tradițională și ne-am dori să găsim parteneri, asociații, fundații de români din diaspora cu care să-l realizăm. Vrem să fie pe incluziune, pe integrarea românilor în țările europene și pe promovarea tradițiilor românești în țările europene. Ne dorim ca și celelalte țări să cunoască această cultură românească, așa cum și noi am reușit să o cunoaștem prin românii din diaspora care au reușit să se integreze și să cunoască tradițiile lor.“, a mai spus Andreea Cosma.
„Tinerii români din diaspora sunt interesați de tradițiile românești. Eu am trăit un an în Franța, ca voluntar, tot într-un proiect Erasmus, iar când ești în altă țară ți se pare și mai dragă cultura tradițională. Vrei să respecți toate tradițiile și parcă vrei să-ți pui usturoi la geam de Sfântul Andrei.
Tinerii sunt interesați, sunt încântați și mulți își doresc să vină în România și să cunoască locuri și tradiții.“, a conchis colaboratoarea Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu