Cât de mult poate ucide căldura extremă și cum poți rămâne în siguranță

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Temperaturile ridicate nu sunt doar incomode, ci sunt dăunătoare pentru sănătatea dumneavoastră și pot fi chiar mortale.

 

Dintre toate dezastrele naturale, căldura extremă este ucigașul numărul 1. Potrivit studiilor citate de CNN, mai mulți oameni mor din cauza căldurii decât din cauza uraganelor și tornadelor, la un loc.

„Ceea ce este cel mai problematic la căldură este că reprezintă o problemă climatică ascunsă, deoarece ucide mulți oameni, dar nu este impresionantă ca un uragan sau ceva de genul. Se întâmplă tot timpul, așa că este înșelătoare”, a spus epidemiologul de mediu Tarik Benmarhnia de la Universitatea din California, San Diego.

Cele mai multe decese legate de căldură și probleme de sănătate sunt evitabile. Trei dintre cele mai frecvente condiții la care trebuie să fii atent sunt deshidratarea, insolația și epuizarea termică.

Deshidratare

Corpul tău are nevoie de apă și alte lichide pentru a funcționa. Când pierzi mai multe lichide decât ingerezi, te deshidratezi.

Deshidratarea ușoară sau moderată este gestionabilă prin consumul de mai multe lichide, dar deshidratarea severă necesită asistență medicală.

Problema este că corpul tău nu te anunță întotdeauna suficient de devreme că ai nevoie de mai multă apă. În momentul în care ți-e sete, ai rămas în urmă cu înlocuirea lichidelor. Oamenii în vârstă adesea nu simt setea până când sunt efectiv deshidratați.

Insolație

„Cea mai îngrijorătoare consecință” a căldurii mari este insolația, a spus dr. Scott Dresden, profesor asistent de medicină de urgență la Universitatea Northwestern.

Din cauza insolației, corpul nu se poate răci singur și nu-și poate regla temperatura.

La temperaturi normale, corpul tău pierde apă prin transpirație, respirație și mergând la baie. Dar când umiditatea crește peste 75%, transpirația devine ineficientă. Corpurile noastre pot elibera căldură numai atunci când temperatura exterioară este mai mică decât temperatura corpului nostru interioară.

Dacă temperatura corpului crește rapid, mecanismul său natural de răcire - transpirația - eșuează. Temperatura unei persoane poate crește la 41 de grade sau mai mult în doar 10 sau 15 minute. Acest lucru poate duce la dizabilitate sau chiar la moarte.

Adulții în vârstă, persoanele care iau anumite medicamente, cum ar fi beta-blocantele și antidepresivele, și copiii pot avea toți o perioadă mai dificilă cu reglarea căldurii. De asemenea, alcoolul poate îngreuna reglarea temperaturii corpului.

Extenuare de la caldura

Epuizarea termică apare atunci când organismul pierde prea multă apă sau sare prin transpirație excesivă. De obicei, acest lucru se poate întâmpla atunci când sunteți expus la temperaturi ridicate combinate cu umiditate ridicată sau dacă sunteți implicat în activități fizice intense, cum ar fi alergarea sau fotbalul.

Bolile legate de căldură sunt cauza principală de deces și dizabilități în rândul sportivilor din liceu din SUA, potrivit CDC. Dar poate fi o problemă pentru oricine care participă la activități de zi cu zi, cum ar fi tundea gazonului sau ieșirea la plimbare.

Semnele de epuizare termică pot include piele rece sau umedă combinată cu piele de găină, transpirație puternică, senzație de leșin sau oboseală, o frecvență cardiacă neobișnuită, crampe musculare sau migrene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel