Lipsa somnului este teribilă pentru sănătatea noastră. Iată cât de mult ne poate afecta și cum ne ajută un pui de somn de 10 minute...
Lipsa somnului ne afectează sănătatea - devenim iritabili şi trişti, avem probleme cu memoria şi concentrarea. Potrivit experţilor, multe persoane dorm mai puţin de şase ore pe noapte, ceea ce este extrem de dăunător. Timpul pe care ar trebui să-l petrecem dormind este între şase şi nouă ore - în funcţie de nevoile individuale ale fiecărei persoane. Somnul ne ajută să ne recâştigăm forţele şi energia pe care am consumat-o peste zi. Creierul şi sistemul imunitar se refac. Copiii cresc în timpul somnului.
Când nu dormim suficient, avem mai multe şanse să ne îmbolnăvim. Apar problemele cardiovasculare, iar tensiunea arterială creşte. Pentru persoanele care, din cauza profesiei lor, de exemplu, nu-şi permit să doarmă suficient, oamenii de ştiinţă recomandă câte un pui de somn regulat, scrie Rador, citând dariknews.bg. S-a dovedit că în 10 minute de somn restabilm 155 de minute de atenţie.
Dacă încercăm să compensăm lipsa de somn în weekend, nu este atât de eficient pe cât cred mulţi. În acest fel, susţin specialiştii, nu facem decât să restabilim capacitatea de concentrare şi să eliminăm letargia, însă pierderile pentru organism nu sunt compensate. Cheia unui somn sănătos este să ne culcăm la aceeaşi oră şi să dormim acelaşi număr de ore în fiecare noapte.
Cum să adormi mai repede
Dr. Andrew Weil a propus o metodă numită "4-7-8". Trebuie să inspirăm pe nas, cu gura închisă, timp de 4 secunde. Apoi, timp de 7 secunde, menţinem aerul, urmând să expirăm pe gură timp de 8 secunde. Se spune că obţii rezultatul dorit pe la a treia sau a patra repetare.
Profesorul Richard Wiseman ne recomandă ca, atunci când nu putem adormi în primele 10-15 minute după ce ne-am băgat în pat, să ne ridicăm. Trebuie să evităm să ne uităm la televizor şi să alegem un puzzle, rebus sau să colorăm.
Vezi și: Top 5 băuturi pentru un somn liniștit. Scapi de insomnii, dar te ajută și la slăbit
De ce ne bântuie gândurile înainte de somn și cum putem să ne deconectăm
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News