Cât de mult trebuie să dormi pentru a „îmbătrâni cu succes”

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Cu toții ne dorim să „îmbătrânim cu succes” cu cât mai puține probleme de sănătate. Un nou studiu spune câte ore ar trebui să dormim pe noapte pentru a avea șanse să atingem acest obiectiv.

Studiul a implicat 3.306 participanți cu vârsta de peste 45 de ani, ale căror obiceiuri de somn au fost înregistrate în 2011, 2013 și 2015, urmate de un control al sănătății cinci ani mai târziu. Datele, analizate de o echipă de la Universitatea de Medicină Wenzhou din China, au arătat detalii interesante, potrivit Science Alert.

„Îmbătrânirea cu succes a fost evaluată în 2020 și a fost definită ca fiind lipsită de boli cronice majore, fără deficiențe fizice, funcție cognitivă ridicată, sănătate mintală bună și implicare activă în viață”, scriu cercetătorii în lucrarea lor publicată.

Până la sfârșitul perioadei de studiu, doar 455 de persoane (13,8%) au bifat toate căsuțele pentru criteriile de îmbătrânire de succes. Dintre aceștia, 307 (aproximativ 2/3) dormeau în mod constant mai mult de șapte ore pe noapte.

Participanții au fost împărțiți în cinci grupuri în funcție de obiceiurile lor de somn pe parcursul celor patru ani:

- stabil lung (8-9 ore de somn regulat)

- stabil normal (7-8 ore regulat)

- scăzut (de la o medie de peste 8 la mai puțin de 6)

- în creștere (de la o medie de mai puțin de 6 la peste 8)

- stabil de scurtă durată (5-6 ore în mod regulat).

Șansele de îmbătrânire cu succes au fost semnificativ mai mari în rândul grupurilor stabil lung și stabil normal (17,1% și, respectiv, 18,1%) comparativ cu cele din grupurile scăzut (9,9%), în creștere (10,6%) și stabil de scurtă durată (8,8 %).

„Față de participanții cu traiectoria normală stabilă a duratei somnului, cei cu traiectoria stabilă de scurtă durată și în creștere au avut șanse cu 36% și, respectiv, cu 52% mai mici de îmbătrânire de succes”, scriu cercetătorii.

„Participanții cu traiectorii în scădere au prezentat, de asemenea, șanse mai mici, deși acest lucru nu a fost semnificativ din punct de vedere statistic, probabil din cauza limitărilor dimensiunii eșantionului”, mai precizează oamenii de știință..

Echipa a luat în considerare factori precum greutatea, consumul de alcool și sexul, deși natura studiului nu poate confirma o legătură directă cauză-efect. Totuși, s-a evidențiat importanța unui somn consistent și prelungit.

Cercetările anterioare au evidențiat, de asemenea, durata de șapte ore de somn pe noapte ca un potențial punct favorabil pentru somn și îmbătrânire sănătoasă. De asemenea, știm că există legături între somn și protecție împotriva unei game largi de probleme de sănătate fizică și mentală.

China, unde au fost efectuate cercetările, are una dintre cele mai rapide îmbătrâniri de populație de pe planetă – dar problema este în esență globală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel