USR se confruntă cu o criză internă, liderii Dacian Cioloș și Dan Barna aflându-se în conflict, într-un moment în care partidul e în opoziție, în scădere în sondaje și departe de zilele sale de glorie și apogeul atins în 2019.
În cadrul emisiunii Nod în Papură, sociologul Alfred Bulai a analizat narativul USR. Întrebat dacă USR e un partid neo-marxist, profesorul Bulai spune că deși formula e des folosită, USR e un partid fără o ideologie anume care s-a construit pe un discurs anti-PSD, dar mai ales anti-Dragnea.
Iar USR a rămas fără obiectul muncii.
„Neo-marxismul e o formulă care e folosită des. Ei sunt un partid care nu au o ideologie anume. Acesta e marele lor minus și din acest motiv se și erodează. Ideologia înseamnă să ai un sistem de valori și un model politic de cum ar trebui condusă o societate. Ei s-au construit ca un partid împotriva celor de la putere, a PSD. Mai mult, multe accente erau anti-Dragnea, nici măcar împotriva PSD. Și apoi a Vioricăi Dăncilă care a preluat rolul lui Liviu Dragnea”, a precizat Alfred Bulai, profesor la SNSPA și invitat permanent la emisiunea Nod în Papură de la DC News TV.
„Din acest punct de vedere aceasta e drama unui partid care merge doar pe critică. Îmi aduc aminte că toată lumea spunea în perioada respectivă că dacă Dragnea dispare USR pierde obiectul muncii. Rugați-vă la Dumnezeu să nu pățească Dragnea ceva. Trebuie să înveți și să construiești, să fii și cu propuneri. Aceste lucruri nu pot fi făcute cu răutate pentru că nu ești convingător. Convingător ești tocmai atunci când pari rațional, stăpân pe situație”, a conchis Bulai.
Urmărește integral emisiunea Nod în Papură:
Amintim că la alegerile europarlamentare din 2019, cu o campanie electorală cu puternice accente împotriva liderului PSD de la vremea respectivă Liviu Dragnea, USR a reușit cel mai mare scor din istoria sa, 22.4%, fiind momentul apogeului, moment după care USR s-a prăbușit în sondaje.
La alegerile europarlamentare din 2019 PNL a întrunit 2.449.068 de voturi valabil exprimate (27%), PSD - 2.040.765 (22.5%), Alianţa 2020 USR PLUS - 2.028.336 (22.4%), Partidul Pro România - 583.916 (6.6%), Partidul Mişcarea Populară - 522.104 (5.7%), iar UDMR - 476.777 (5.4%). Ceilalţi competitori electorali nu au depăşit pragul sau coeficientul electoral.
CITEȘTE ȘI: Confruntarea dintre Barna și Cioloș îl amuză pe Bulai. Scenariu sumbru pentru USR
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu